Hlavní obsah

V nemocnicích se nejčastěji nakazí sanitáři. Musíte je víc očkovat, apeluje Arenberger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv počty hospitalizovaných pacientů v nemocnicích klesají a počty naočkovaných zdravotníků rostou, Česko stále nemá vyhráno. Nyní se pohybujeme na hraně vrcholných hodnot z loňského podzimu, kdy politici hrozili kolapsem zdravotnictví. Problémem je pak podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) také nedostatečná proočkovanost sanitářů, kteří v posledních týdnech patří k nejčastěji nakaženým. Vyzval proto nemocnice, aby se na jejich očkování zaměřily.

Článek

Podle dat, která ministr zdravotnictví představil ve středu na senátním zdravotnickém výboru, se v období od 1. ledna do 12. dubna prokázala nákaza u 1990 sanitářů, což je nejvíce ze všech nelékařských zdravotnických profesí.

„Profese sanitáře patří mezi nejčastěji nakažené. Přitom jde o pracovníky, kteří mají v práci mnoho kontaktů a pohybují se po nemocnicích. Proto ministerstvo zdravotnictví apeluje na nemocnice, aby posílily očkování i u těchto zdravotnických profesí,” uvedl Arenberger.

Proočkovanost u nelékařských zdravotnických pracovníků, mezi které by měli sanitáři běžně spadat, je zatím zhruba 57 procent.

Očkovat zaměstnance chce 80 procent firem, jakmile budou vakcíny

Ekonomika

Novinky oslovily několik nemocnic s dotazem, kolik sanitářů mají naočkovaných, jaký je mezi nimi o očkování zájem a zda se budou řídit apelem resortu zdravotnictví. Odpovědi spojovalo to, že přesná čísla o proočkovanosti sanitářů nemají, jelikož je evidují souhrnně v nelékařských pracovnících.

Nemocnice konkrétní počty často nemají

„Naočkováno máme asi 70 procent celkového zdravotnického personálu, ať už lékařského nebo nelékařského. Co se týče sanitářů, tak pokud sloužili na covidových odděleních, tak se očkovali hned. Hned, jak následně přišla řada na další kliniky, které mají svoje sanitáře, tak se očkovali i ti,” popsala obecně Novinkám mluvčí Fakultní nemocnice v Brně Veronika Plachá s tím, že samostatná čísla za tuto pozici nejsou.

Podobně reagovala i mluvčí pražské Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová. „Zdravotníky máme naočkované z 80 procent. Zbývající jsou buďto ve lhůtě po prodělání nemoci nebo se rozhodují,” uvedla.

Jako jediná dodala konkrétní čísla zlínská nemocnice, kde podle jejího mluvčího Egona Havrlanta mají naočkovaných 59 procent z celkových 400 zaměstnanců na této pozici. „Nedá se v tuto chvíli říci, že bychom v tomto směru dosáhli stropu. Řada zaměstnanců má po prodělaném covidu stále vysoké protilátky a chystají se k očkování později, někteří se ještě mohou rozhodovat, nemyslíme si tedy, že by to byla konečná čísla,” sdělil Novinkám Havrlant.

Počet hospitalizovaných s covidem klesl pod 5000

Domácí

Zda se onemocnění covid-19 šíří mezi sanitáři více než u jiných zdravotnických profesí kvůli nedostatečné vakcinaci nebo kvůli nezájmu, tak není možné kvůli chybějícím datům z nemocnic říct.

Zátěž nemocnice je nyní stejná jako v kritickém listopadu

Jak již ale bylo řečeno, velká část zdravotníků je již naočkovaných, což výrazně přispívá ke zlepšení situace v nemocnicích, které se nemusí kvůli nákaze potýkat s nedostatek nepostradatelného personálu. Podle resortu dostalo vakcínu proti koronaviru 78 procent a 65 procent sester pracujících v akutní lůžkové péči.

Přestože zátěž nemocnic i počty hospitalizovaných klesají, stále není situace dobrá. „I přes významný pokles je obloženost lůžek JIP rovna maximu z podzimu 2020,” upozornil v Senátu ministr.

Tehdy se vláda obávala kolapsu zdravotnictví a ve snaze tomu zabránit zpřísnila v Česku ještě více koronavirová opatření. I přes očkování stále hrozí, že se minimálně polovina populace může stále nakazit. Arenberger tedy v této souvislosti uvedl, že je třeba rozvolňovat opatření velmi opatrně a pomalu, protože jinak hrozí návrat epidemie.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravotníci dostanou odměny 75 000 korun

Kabinet schválil odměny pro zdravotníky i pracovníky v sociálních službách. Pro zdravotníky je vyčleněno 12 miliard korun a zdravotníci v nemocnicích dostanou...

Výběr článků

Načítám