Hlavní obsah

V Mělníku se strhl boj o kadibudky

Právo, Radek Plavecký
Mělník

Pře kvůli pořízení veřejných toalet se strhla v Mělníku. Vedení města bojuje s opozicí o to, zda jsou nově pořizované kadibudky předražené a zda jsou vůbec potřeba. Radnice zvolila nákup takzvané chytré toalety od českého výrobce.

Foto: Mapy.cz

Radnice v mělníku (ilustrační foto)

Článek

Dvojbudka s toaletami pro dámy a pro pány by měla stát u hřbitova v Pražské ulici.

Opozice vyjadřuje pochybnosti, zda je nákup toalet vůbec nutný, případně prosazuje jinou firmu, jejíž toalety nabízejí srovnatelný komfort, automatické ovládání či servis, případně navrhuje rekonstrukci stávajících veřejných toalet.

„Nejvíc mi vadí, že v době, kdy se chystáme škrtat a výdaje rozpočtu mají klesat, tak se nakupují zbytné věci,“ řekl Právu zastupitel Tomáš Trejbal (ODS).

Záchodky u hřbitova poslouží nejen návštěvníkům hřbitova, ale i lidem chodícím do parku, čekajícím na autobusových zastávkách

Ten má podle svých slov nabídku zahraniční firmy, která je výrazně výhodnější než cena, za níž dvojbudku pořizuje město. „Měli bychom starší repasovanou toaletu zhruba za 330 tisíc korun. Navíc je na rozdíl od té plastové, co kupuje město, pevná betonová, odolná vandalům. I díky tomu může být i na mince,“ uvedl Trejbal v narážce na to, že městem objednaná toaleta je přístupná jen s aplikací v mobilním telefonu nebo s platební kartou.

„Tu už má v dnešní době skoro každý,“ argumentoval místostarosta Milan Schweigstill (za STAN), který odmítal argumenty, že by starší lidé nebyli schopní s kartami zacházet. „Nedělejme z nich hlupáky,“ mínil místostarosta.

Radnice se rozhodla pro nákup toalety za necelých 700 tisíc korun včetně DPH. „Objednaná chytrá toaleta není závislá na inženýrských sítích, protože původně byla určena k letnímu kinu, kde nejsou sítě zavedeny.

V Pelhřimově vzlétl balón s WC místo koše

Koktejl

Místo u hřbitova v Pražské ulici bylo vybráno až poté, co bylo rozhodnuto, že se letní kino v letošním roce nebude realizovat vzhledem ke koronaviru. Dodavatel navíc operativně zareagoval na možnost napojení na inženýrské sítě bez navýšení ceny,“ uvedla mluvčí radnice Barbora Walterová.

Budky jsou podle radnice dostatečně pevné, s kovovou konstrukcí, vysokou mechanickou odolností a tepelnou izolací přizpůsobenou k celoročnímu provozu.

Radnice si nechala vypracovat i nabídku od opozicí doporučené firmy. Cena by byla téměř 530 tisíc korun, ale bez DPH. „K tomu je zapotřebí započítat ještě dopravu, zajištění jeřábu, základovou desku a stavební práce s ní spojené, zajištění přívodu vody, kanalizace a elektřiny, inženýring spojený se stavbou, zajištění povolení umístění toalety a dokončovací práce,“ vypočítávala Walterová v zaslaném stanovisku vedení města.

Instalace objednaných záchodků naproti tomu nepodléhá stavebnímu řízení. „Tyto toalety lze variabilně řešit jako zcela autonomní, napájené ze solárních panelů s vlastním zásobníkem vody i nádrží na kaly,“ dodalo vedení města ve svém stanovisku.

Mezi Prahou a Mělníkem bude opět pravidelná osobní lodní doprava

Cestování

Podle opozice je sporné i umístění toalety. „Na hřbitově není tolik potřeba, kde jsou lidé čtvrt hodiny a zase odejdou. Spíš by měla být u hřiště na Polabí,“ mínil Trejbal.

Podle vedení města záchodky u hřbitova poslouží nejen návštěvníkům hřbitova, ale i lidem chodícím do parku, čekajícím na zdejších autobusových zastávkách nebo návštěvníkům nedalekých obchodů. Oprava toalet na hřbitově by byla podle radnice nákladná, navíc by po zavření hřbitova nebyly pro veřejnost dostupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám