Hlavní obsah

V létě Tálibán útočí nejvíce, říkají čeští vojáci

Právo, Oldřich Danda

O štěstí mohou mluvit čeští vojáci, kteří se v pátek vrátili z afghánského Lógaru, kde půl roku sloužili v rekonstrukčním týmu. Letní měsíce jsou totiž v Afghánistánu nejrizikovější a ačkoli byla americká základna, kde Češi sídlí častěji povstalci ostřelována, všichni vojáci i vojačky se vrátili bez zranění domů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští vojáci se vrátili v pořádku z Afghánistánu.

Článek

„Zejména v červenci jsme měli hodně raketových útoků na základnu a také jsem čelili nebezpečí výbušných nástrah na cestách. V celé provincii jsme zaznamenali několikanásobný růst incidentů,“ řekl po návratu na kbelském letišti v Praze velitel pátého kontingentu Rudolf Honzák.

Podle něj se v Afghánistánu bojuje více nejen kvůli tomu, že je pro to v hornaté zemi přijatelné počasí, ale také kvůli zvýšené aktivitě amerických vojsk. „Jde to ruku v ruce – kde jsou Američané aktivnější, tam to vyvolává reakci protikoaličních sil,“ dodal Honzák.

Tálibánci nejen více útočí, ale také vyhrožují místním lidem a podnikatelům, aby s vojáky nespolupracovali. Poručík Lukáš Kubíček z jednotky CIMIC, která má vztahy s civilním obyvatelstvem na starosti, uvedl, že obavy místních podnikatelů někdy rozháněli penězi navíc. „Měli jsme problémy sehnat někoho, kdo by postavil volejbalové hřiště u školy. Chtěli víc peněz, které by pokryly náklady na bezpečnost,“ uvedl Kubíček.

V Lógaru pracují i čeští civilní experti, kteří staví školy a pomáhají zemědělcům např. se sušárnami ovoce. Vojáci se zaměřují na menší projekty, jako jsou právě hřiště u škol či kurzy pro afghánské ženy, třeba kurz kojení a výživy pro matky.

„Vzhledem k muslimské kultuře byl problém, aby samotná muslimská žena navštěvovala kurz, takže nám náklady stouply kvůli tomu, že jsme museli zaplatit ubytování manželům, kteří museli být stále u toho,“ řekl Kubíček.

V Lógaru je nyní okolo 300 vojáků, kteří mají na starost ochranu deseti civilních specialistů. Celkově je v Afghánistánu okolo 500 českých vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám