Hlavní obsah

V Krkonoších stouplo riziko lavin na zrádný třetí stupeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydatné sněžení, které má ve středu pokračovat, komplikuje nejenom dopravu, ale vedlo i ke zvýšení stupně lavinového nebezpečí. V Krkonoších stouplo na 3. stupeň z pěti. Na hřebenech leží mezi 80 a 120 centimetry sněhu, přičemž přes 30 centimetrů napadlo během posledních 24 hodin.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak upozornila horská služba, ještě více sněhu je uloženo na závětrných svazích, ve žlabech a odtrhových zónách, tedy potenciálně rizikových místech.

„Sněhové profily vykazují střední stabilitu. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých, rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,“ okomentoval aktuální stav na webu horské služby Robert Dlouhý.

Jak přežít lavinu? Je to závod s časemVideo: Novinky

Třetí stupeň lavinového nebezpečí je považován za nejzrádnější a představuje značné riziko. Lidé si totiž řeknou, že nebezpečí ještě není tak velké, a mohou situaci podcenit. Při vyšších stupních rizika si dávají větší pozor a do hor se třeba vůbec nevydají.

Jak přežít lavinu? Vypravili jsme se na cvičení expertů

Muži

Turisté by při pohybu v horách měli mít znalost lavinové problematiky. Nedoporučuje se vstupovat na svahy o sklonu nad 35 procent.

Jak připomněla ČTK, lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

Na horách by během středy mělo připadnout dalších 5 až 15 centimetrů nového sněhu. Má stále foukat silný vítr a v horských oblastech hrozí tvorba závějí, jinde sněhových jazyků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám