Hlavní obsah

V ČR další podezření na smrtící zápal plic

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské Nemocnici na Bulovce hospitalizovali v pondělí s podezřením na smrtící zápal plic mladou ženu, která se před týdnem vrátila z dovolené v Singapuru. Tím počet postižených stoupl na sedm. Čtyři jsou v nemocnici v Praze, tři v Brně.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Žena pochází ze Slovenska a je jí 35 let. Má podobné příznaky, jakými se nemoc projevuje. Preventivně jsme ji na infekční klinice nechali a zahájili podrobná vyšetření. Tři pacienti, kteří u nás také jsou s podobným podezřením jsou v pořádku. I když nemáme ještě všechny zkoušky, vypadá to na běžnou virózu," řekl Právu v pondělí ředitel Bulovky doktor Jiří Štrof.

Nemoc se šíří z Asie

Virus smrtelně nebezpečného zápalu plic (SARS) se šíří z Asie. Hlavní hygienik ČR Michael Vít Právu potvrdil, že o nemoci ministerstvo zdravotnictví informovalo všechny zdravotníky a hygieniky. Informován je i letecký personál. V případě, že na palubě letadla už by se u někoho příznaky onemocnění objevily, bude okamžitě zahájena částečná izolace a po přistání by byl pacient převezen sanitkou na Bulovku.

Inkubační doba je od dvou do sedmi dnů. Nemoc se zřejmě šíří vzduchem a přímý lék zatím není. Antibiotika se nezdají být zcela účinná. Osvědčil se ale protivirový lék Ribavirin, který mají k dispozici i naši lékaři. 90 procent nemocných je zatím z řad zdravotního personálu. Nakazili se při ošetřování nemocných.

Už 13 obětí

V celém světě nemoc již postihla asi 400 pacientů a 13 jich zemřelo.Statistika WHO však nepočítá s nemocnými v Číně, kde se údaje stále ověřují a doplňují. Údajně je tam dalších více než 300 lidí s podezřením na onemocnění a pět lidí v této zemi na SARS zemřelo. Americké Středisko pro kontrolu nemocí (CDC) oznámilo, že příčinou nemoci je "přirozený" organismus - virus nebo bakterie.

CDC však ještě nevyloučila možnost, že nemoc je spojena s bioterorismem. Hongkongští zdravotničtí experti v sobotu uvedli, že se jim podařilo izolovat virus způsobující neznámou chorobu z plic jednoho z pacientů. Připravený mají prý rovněž diagnostický test, na jehož základě by mělo být v budoucnu možné prokázat, zda byl pacient virem nakažen.

Světová zdravotnická organizace (WHO) však v neděli večer sdělila, že virus zatím nebyl přesně identifikován, nové objevy prý ale zvýšily naděje. WHO upozornila, že boj o identifikaci viru ještě není u konce. Vědci v Hongkongu, na Tchajwanu, v Německu a Kanadě identifikovaly viry u pacientů jako paramyxoviry, což je rozsáhlý kmen virů, které způsobují například spalničky, příušnice a respirační infekce. Podle dalších výzkumných skupin by však virus mohl náležet i k jinému kmeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám