Hlavní obsah

V Česku opět padaly teplotní rekordy

• Aktualizováno

Na několika místech padaly v České republice v neděli stejně jako v sobotu teplotní rekordy. V Tuhani na Mělnicku naměřili 34,8 stupně. Teplotní rekordy ale padly i v Jablonném v Podještědí nebo v Ústí - Kočkově a ve Zlíně. Nejteplejším dnem tohoto roku ale zůstává sobota, nedělní maximální teploty zůstaly kvůli mrakům pod 35 stupni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve vedru bylo potřeba se osvěžit

Článek

Rekordy pro dnešek padly na 22 stanicích ze 156, které měří 30 a více let, převážně ve Středočeském kraji, v Praze a Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Nejtepleji bylo stejně jako v předchozích dvou dnech v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně. Hranici 35 stupňů překonaly ještě stanice Plzeň-Mikulka a Dobřany na západě Čech a Tuhaň na Mělnicku.

Ve středních Čechách padly v neděli čtyři teplotní rekordy, nejtepleji bylo v Tuhani na Mělnicku, kde teploměr ukázal 34,8 stupně Celsia, řekl Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejvyšší hodnotu za 87 let měření a zároveň druhou nejvyšší v regionu ukázal teploměr v Brandýse nad Labem. Meteorologové tam naměřili hodnotu 34,7 stupně Celsia. Třetí nejvyšší teplotu v regionu zaznamenala stanice v Dobřichovicích, 34,3 stupně Celsia, v tomto případě ale nešlo o rekord. Rekordní hodnoty byly ještě v Průhonicích a v Příbrami.

Astronomické léto začíná slunovratem

Historie

Horko na severu Čech

Teplotní rekordy byly na severu Čech překonány na pěti stanicích měřících déle než 30 let. Nejtepleji bylo v České Lípě, kde ale 34,4 stupně Celsia nebylo rekordních. Do maxima z roku 2013 chyběly dvě desetiny stupně, řekl Pavel Jůza z ústecké pobočky ČHMÚ. V Libereckém kraji má nový rekord jen stanice v Jablonném v Podještědí, kde naměřili 33,4 stupně. Předchozí maximum z roku 2013 bylo o čtyři desetiny nižší.

V Ústeckém kraji mají nová maxima pro 20. červen na čtyřech stanicích, předchozí rekordy na těchto místech byly z roku 2000. V Ústí - Kočkově bylo v neděli 33,3 stupně, což je o 1,4 stupně více než před 21 lety. Nový rekordní údaj pro Milešovku na Litoměřicku je 32,8 stupně, pro Sněžník na Děčínsku 30,9 a pro Novou Ves v Horách na Mostecku 29,1 stupně.

I nedělní nejvyšší naměřená teplota v Ústeckém kraji není rekordní, v Teplicích bylo 33,8 stupně Celsia. „Tam do rekordu z roku 2000 chyběl jeden stupeň,” dodal Jůza.

Loňský rok v Evropě byl nejteplejším v historii měření

Věda a školy

Ve Zlíně byl zaznamenán nový teplotní rekord 32 stupňů Celsia, který o 1,9 stupně překonal dosavadní teplotní maximum pro dnešní den z roku 1954. Ve Vizovicích byl vyrovnání teplotní rekord 32,1 stupně z roku 2013. „Většina ostatních stanic byla od rekordu do jednoho stupně,” řekl Petr Münster z brněnského pracoviště ČHMÚ.

Teplotní rekordy padaly i v Olomouckém kraji. Nejtepleji bylo v Javorníku na Jesenicku, kde se rtuť teploměru odpoledne zastavila na hodnotě 33,7 stupně Celsia. O tři desetiny stupně tak byl překonán teplotní rekord z roku 2013.

V Přerově stanice zaznamenala nový rekord 33,5 stupně. Dosavadní teplotní maximum z roku 1908 bylo o desetinu nižší. V Pasece na Olomoucku bylo odpoledne naměřeno 33,4 stupně, dosud platný rekord z roku 2007 činil 32,1 stupně. V Dubicku na Šumpersku teplota odpoledne vystoupala až na 32,2 stupně, o čtyři desetiny stupně výše než v roce 2002, ze kterého pochází dosavadní rekord.

Přijdou bouřky

Česká republika prožila mimořádně horký víkend, teploty poprvé v tomto roce na některých místech přesáhly 35 stupňů Celsia. Vlnu veder ukončí bouřky, které dorazí večer nejdříve na západ Čech a v dalších dnech nadcházejícího týdne se mohou objevit v celé zemi. Mohou je provázet přívalové deště, prudký vítr i kroupy. Kvůli suchému a teplému počasí dál platí varování před vznikem a šířením požárů.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám