Hlavní obsah

V Česku možná máme indickou mutaci viru

Právo, Stáňa Seďová

Denní přírůstky počtu nakažených covidem-19 klesají v Česku na čísla srovnatelná s loňským zářím, ale hygienici ještě neslaví. Zvlášť při pohledu na Českolipsko, Šumperk a Český Krumlov.

Článek

V těchto místech přibylo za poslední týden okolo 100 nakažených na sto tisíc obyvatel, zatímco v celorepublikovém průměru se incidence, přírůstky, pohybuje na 37 bodech. Velmi pravděpodobně se tu podle odborníků šíří nové, agresivnější varianty onemocnění.

Mají podezření, že v Polevsku v okrese Česká Lípa se rozšířila indická varianta viru. Ta se nyní mohutně šíří i proočkovanou Velkou Británií a některé státy, včetně sousedního Rakouska, kvůli obavám ze zatažení této mutace covidu-19 dokonce zakázaly přímé lety a návštěvy turistů z Velké Británie.

Britská to není

Jasnou odpověď dá Národní referenční laboratoř (NRL) zhruba za týden. „Zaslané vzorky ještě osekvenované (podrobná analýza vzorků) nemáme. Výsledky budeme mít za sedm až deset dnů. Hygiena v Liberci má ovšem už výsledky PCR testů, na jejichž základě nastavila opatření,“ sdělila Právu vedoucí NRL Helena Jiřincová.

Čísla jako před druhou vlnou? Rozvolňování si tentokrát můžeme dovolit, míní experti

Domácí

Jakmile začaly denní přírůstky ve zmíněném místě nebezpečně stoupat, hygienici reagovali. „Krajská hygienická stanice (KHS) Libereckého kraje požádala o zaslání pozitivních vzorků do laboratoře Krajské nemocnice Liberec, která provedla diskriminační PCR. Tedy vyšetření, jež řekne, zda se jedná o převládající britskou variantu či je diagnostikována jiná známá mutace,“ popsala Právu postup Jana Prattingerová z KHS v Liberci.

„Šedesát šest pozitivních evidujeme od 11. května, zatím jsme vyšetření provedli ve 25 případech a nejedná se o britskou variantu viru. Proto byl materiál zaslán do Národní referenční laboratoře. Opatření jsme ale provedli stejná jako u speciálních variant.

Vzhledem k tomu, že se vir bleskově rozšířil po návratu některých nakažených z dovolené v Egyptě, uvažuje se i o jihoafrické variantě. Stejně špatně je na tom Šumperk následovaný Českým Krumlovem. Tam patří k u nás známé a rozšířené britské variantě osmdesát procent vzorků. Zbylé zasílají pro jistotu k hlubší analýze.

Na indickou mutaci jsou podle studie zapotřebí dvě dávky

Koronavirus

„Jedná se o komunitní šíření. Vzorky k sekvenování jsou zasílány do Národní referenční laboratoře,“ potvrdila Právu Jitka Luňáčková, ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje.

V NRL je zkoumá právě tým Heleny Jiřincové. „Při pohledu na covidovou mapu Česka je skutečně vysoce pravděpodobné, že za ta tmavá políčka mohou nové mutace covidu-19. Tato ohniska je proto důležité velmi bedlivě monitorovat a vzorky v co největší možné míře sekvenovat,“ dodala šéfka Národní referenční laboratoře, která spadá pod Státní zdravotní ústav.

Jihoafrická mutace koronaviru na Opavsku potvrzena

Koronavirus

NRL sekvenuje jednotky vzorků a jejím primárním úkolem je nacházet zcela nové varianty mutací a upozorňovat na ně pracoviště v první linii, která se zapojila do sekvenování ve velkém poté, co se u nás začala šířit tzv. britská mutace. Největší část analyzovaných vzorků ale zpracovávali v centru BIOCEV, které sdružuje pracovníky z ústavů Akademie věd či Přírodovědecké fakulty UK.

Analýzu neproplatili

Jenomže exministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rozhodl o zastavení sekvenací na některých akademických pracovištích a odepřel jim financování.

BIOCEV se dobrovolně zapojil do pomoci státu a začal sekvenovat na své náklady. Před několika dny však s odhalováním variant koronaviru skončil. Jeho pracovníci od státu nedostali žádné finanční prostředky ze 161 milionů korun, jež MZ vyčlenilo na pokrytí nákladů sekvenování.

Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už ve středu na první tiskové konferenci uvedl, že stát chce kapacity pro sekvenování navýšit, pokud to bude třeba. „Jsem přesvědčen, že ten čas nastane v průběhu léta,“ řekl Vojtěch.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pak označil přímo centrum BIOCEV za jednu z institucí, které bude nabídnuta kapacita sekvenování. „Do dotačního titulu budou zahrnuty některé instituce, které se tím zabývají,“ řekl premiér.

Staronového ministra Vojtěcha lékaři spíše vítají

Domácí

Právě přehled o nových variantách koronaviru, které se ve zmíněných ohniscích zřejmě šíří, je podle odborníků zásadní pro to, aby se aktuálně příznivá situace rychle neotočila.

Na Novoborsku neváhali

K opatřením na Novoborsku přistupovali hygienici od počátku tak, jako by se už jistě jednalo o exotickou mutaci.

Mateřskou školu v Polevsku u České Lípy nechali celou uzavřít, základní škola se musela vzdát plánů na postupné rozvolňování a celá jedna třída, v níž mělo jedno dítě pozitivní test, je od půlky května doma. Ostatní třídy se učí po skupinách a nesmí se propojovat.

Kromě zasažené sklárny Ave Clara si hygienici vytipovali i další podniky na Novoborsku a tam chtějí hned provádět preventivní testování. „Ne že by tam bylo ohnisko, ale chceme si doplnit obraz,“ uvedl již v úterý krajský hygienik Vladimír Valenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám