Hlavní obsah

V centru Brna našli kostru z doby bronzové

– Brno

Při výzkumu na brněnském Zelném trhu našli archeologové kostru člověka ze starší doby bronzové. Podle odborníků, pro něž je to jeden z nejcennějších nálezů v lokalitě, skladovali tehdejší obyvatelé v jámách, v nichž byla kostra nalezena, obilí. O nálezu v pondělí informoval archeolog Antonín Zůbek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Část lidské kostry pravděpodobně pochází z doby bronzové.

Článek

"Jde o kostru poměrně mladého jedince. Bude vyzvednuta ze země a budeme ji dále zkoumat. Horní část kostry byla patrně zničena a odstraněna někdy ve středověku při hloubení sklepů," uvedl archeolog. Výzkum na Zelném trhu, který patří k historicky nejcennějším částem centra Brna, je zhruba v polovině.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Archeolog Antonín Zůbek ukazuje nalezenou kostru.

K dalším cenným nálezům na Zelném trhu patří například základy středověkých Masných krámů. Archeologové už našli jámy po dřevěných kůlech, k nimž kdysi lidé přivazovali dobytek, objevili dva sklípky a dokonce i pozůstatky pranýře.

Výzkum podle Zůbka ukazuje, že oblast brněnského Zelného trhu byla obydlená a hojně lidmi využívaná již před 4000 lety. Nevyloučil, že další výzkum může přinést četné zajímavosti.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Archeologové zatím prozkoumali zhruba polovinu náměstí

Archeologové koordinují výzkum se stavebníky. Jejich úkolem je zrekonstruovat povrch Zelného trhu. Práce by měly skončit ještě letos tak, aby na něm mohly být vánoční trhy. Oprava bude stát přibližně 60 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám