Hlavní obsah

V babyboxech v Opavě a Českých Budějovicích našli čerstvě narozená miminka

Aktualizováno

Jen pár minut po sobotní 2. hodině se rozezvučel zvonek babyboxu ve Slezské nemocnici v Opavě. Bedýnka pro nechtěné děti tak dala zdravotníkům najevo, že do ní někdo vložil novorozence. O necelých deset hodin později se stejná situace opakovala i v babyboxu záchranky v Českých Budějovicích.

Foto: Právo

Babybox. Ilustrační foto

Článek

Podle Ludvíka Hesse, zakladatele babyboxů v Česku, byl prvním odloženým novorozencem chlapeček, který dostal jméno Vojtěch. „Paní doktorka Soňa Krejčí mě ujistila, že chlapeček je zcela čerstvě narozený, na první pohled zdravý a vesele křičící. Pupečník dlouhý 30 centimetrů nebyl podvázaný a svědčil o tom, že děťátko je narozené zcela čerstvě,“ sdělil Hess s tím, že dítě váží 3700 gramů a měří 50 centimetrů.

V bratislavské schránce záchrany leželo několik dní mrtvé dítě, nefungovala signalizace

Evropa

Vojta je letošním pátým děťátkem odloženým do babyboxu a devátým za dobu jeho fungování ve Slezské nemocnici Opava. Ta se tak počtem dětí v babyboxu propracovala na první místo v Moravskoslezském kraji.

Holčička v Českých Budějovicích

V sobotu v 11 hodin a 50 minut se rozezněla signalizace i u babyboxu v Českých Budějovicích, kde podle vyjádření Ludvíka Hesse ležela novorozená holčička v růžovém povijanu s bílou čepičkou na hlavě.

Holčička dostala jméno Lenka. Stala se 236. zachráněným miminkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám