Hlavní obsah

Sobotka: Odmítnutím Schillerové jsem zachránil ANO od ještě většího maléru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vznesl na sociálních sítích dotaz směrem k hnutí ANO, zda zůstane náměstkyní na ministerstvu financí Alena Schillerová, od jejíhož zetě Davida Rusňáka se distancoval šéf hnutí Andrej Babiš. Sobotka prohlásil, že by mu hnutí ANO mělo poděkovat za to, že Schillerovou odmítl jmenovat ministryní financí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Andrej Babiš vylučuje milionáře Rusňáka, vrací 1,7 mil. jeho darů a stahuje jeho ženu z kandidátky do PS. Jeho tchýni si nechá u sebe na MF?” ptá se Sobotka na Twitteru.

Reaguje tak na informaci, že Babiš nařídil jihomoravské organizaci ANO vyloučit z hnutí Rusňáka, vrátit mu jeho sponzorský dar 1,7 miliónu korun a vyškrtnout jeho ženu a dceru Schillerové Petru z kandidátky do sněmovních voleb. Babiš k tomuto kroku přistoupil poté, co vyšlo najevo, že policie obvinila Rusňáka v souvislosti s kauzou rozsáhlého úniku informací z policejních databází a trestních řízení. Případ má na starosti Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou. Vyšetřování se týká i elitních policistů a podnikatelů.

„Ještě před týdnem mi nutil Rusňákovu tchýni, paní Schillerovou, jako novou ministryni financí a strašně se rozčiloval, když jsem její nominaci odmítl. Dnes by mi měl za mé rozhodnutí poděkovat! Zachránil jsem ANO od ještě většího maléru,” dodal k tomu Sobotka na Facebooku.

Rusňák podniká v nemovitostech, telekomunikacích či teplárenství. V roce 2016 dosáhl objem investic jeho DRFG (David Rusňák Family Group) 1,5 miliardy korun a objem aktiv překročil čtyři miliardy korun. Podle Sobotky je jeho rodina s ANO propojena na všech úrovních a hnutí si dělalo z lidí legraci, když Schillerovou líčilo jako obyčejnou úřednici.

Babiš: Nemůžeme za své děti

Babiš se v pátek zastal náměstkyně Schillerové, podle něj nemůže být řeč o tom, že ji premiér Bohuslav Sobotka odmítl kvůli problémům jejího zetě. „Ne každý můžeme za svou rodinu a za své děti. Paní Schillerová měla všechny předpoklady dělat funkci ministryně a to, že byla odmítnuta, nemá nic společného s případem pana Rusňáka, který je pro nás překvapením, a distancujeme se od toho, co dělá,“ řekl Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám