Už prodávají burčák. Má méně alkoholu
„Špatné. Zatím prodám polovinu toho, co loni. Prakticky celý den jsou tady kolony aut, a tak lidé ani nezastavují, aby nepřišli o místo ve frontě,“ posteskl si vinař.
Výrobce burčáku to ale nevzdává a na místo u hlavního silničního tahu z Brna do Vídně, kde prodává burčák už řadu let, se chce dál vracet.
Letos se počasí z pohledu vinařů vrátilo do normálu. Vloni v klimaticky velmi uspěchaném roce byl první burčák již 28. července, protože ale legislativa umožňuje jeho prodej až od 1. srpna, museli první dávku vypít v kruhu rodinném.
„Letos jsme první hrozny na burčák sklidili 5. srpna, když měly při sběru čtrnáct stupňů cukru. Teď už sbíráme další a mají zase o stupeň víc,“ uvedl Machuča. Na Břeclavsku tak prodává od pátku burčák z voňavé odrůdy Irsai Oliver.
„Snažím se nabízet burčák v počátečním stadiu. Už to není mošt, ale pořád ještě má minimum alkoholu a je stále výrazně sladký. Vím, že to ještě není přesně ten pravý burčák, jak má být, ale právě takový lidé nejvíce vyžadují,“ přiznal vinař, že se musí s nabídkou přizpůsobit vkusu lidí.
„Na druhou stranu i ten, kdo chce opravdový burčák, si přijde na své. Stačí jen nechat tento sladký pracovat a on se dostane až na vrchol kvašení,“ připomněl Machuča.
Prodej burčáku zaměstná rodinu vinaře na několik měsíců. Podle legislativy jej lze nabízet k přímé spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku.
V průběhu burčákové sezony se samozřejmě vystřídá několik nabízených odrůd. Po Irsai Oliver bude následovat rovněž voňavý Muškát Moravský a pak i Müller-Thurgau.