Hlavní obsah

Ústavní stížnost ČSSD znamená konec demokracie, říká Klaus

Právo, Novinky, trj, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek označil záměr ČSSD stěžovat si u Ústavního soudu kvůli zrychlenému schválení úsporných zákonů za "konec demokratického systému". O zákonech by se podle něj mělo rozhodovat v parlamentu a opozice by neměla na prohru reagovat stížnostmi u soudu.

Článek

Použití režimu legislativní nouze ke schválení zákonů je podle něj "technicistní detail". Klaus to na dotaz ČTK řekl novinářům ve Staroměstské radnici při rozloučení s dosluhujícím primátorem Prahy Pavlem Bémem (ODS).

Použití režimu legislativní nouze ke schválení zákonů je podle něj "technicistní detail". Klaus to na dotaz ČTK řekl novinářům ve Staroměstské radnici při rozloučení s dosluhujícím primátorem Prahy Pavlem Bémem (ODS).

Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měl Klaus s komentářem počkat na to, až bude stížnost podána a až se s ní seznámí. "Nepochybně máme plné právo jako opozice, abychom se obrátili na Ústavní soud, a ani pan prezident nám to nemůže zakázat," řekl ČTK Sobotka.

Nechť se použijí existující mechanismy, které máme, a když náhodou prohraji hlasování, abych se hned pokoušel soudit, to je konec světa. To je opravdu konec demokratického systému
Václav Klaus

"Já jsem uražen na opozici, že volá po ústavních stížnostech. Prostě máme parlamentní demokracii a tyto věci nechť se vyřeší v parlamentu. Nechť se použijí existující mechanismy, které máme, a když náhodou prohraji hlasování, abych se hned pokoušel soudit, to je konec světa. To je opravdu konec demokratického systému," prohlásil Klaus.

„To, jak najednou vzniklá móda užívat ÚS jako třetí komoru parlamentu, používat ÚS jako běžnou součást politického rozhodování, to by bylo totální selhání demokracie, ztráta parlamentní demokracie a zásadní přechod k soudcokracii,“ prohlásil Klaus ve čtvrtek v rozhovoru pro Radiožurnál. Dodal, že neviní ÚS, který je podle něj do rozhodování tlačen některými politiky. Stejně tak Klaus zkritizoval nářky ČSSD, že vládní koalice zneužívá většiny 118 hlasů ve Sněmovně. Upozornil, že všude ve světě, kde jsou parlamenty, vždy existuje nějaká většina.

Použití režimu legislativní nouze, který ČSSD kritizuje, je podle Klause jen "technicistní detail". "Prostě, když někdo chce dělat obstrukce, tak existuje režim legislativní nouze," řekl. Koaliční vláda obhajuje zrychlený režim projednání úsporných norem tím, že bez nich hrozí ČR hospodářské škody. Se škrty totiž počítá vládní návrh rozpočtu na příští rok. Sociální demokraté chtějí vládní postup napadnout u Ústavního soudu.

S velkou koalicí v Praze by se nebesa nezbortila, říká Klaus

Klaus ve čtvrtek komentoval případnou velkou koalici na pražském magistrátu slovy, že v jiných velkých městech ČR se nebesa také nezbortila, když tam vznikl jeden typ koalice.

Prezident respektuje, že si pražské strany mají rozhodnout, jakou koalici chtějí udělat. „Jenom tak s povzdechem se dívám na to, že tři největší města ČR pod Prahou, tzn. Brno, Ostrava, Plzeň udělala jeden typ koalice. Nevidím, že by se bořil svět, a když se o něčem takovém uvažuje tady v Praze, tak mám pocit, že nebesa pukají. Nerozumím tomu, co to je za mediální a politickou hříčku,“ řekl Klaus novinářům.

Na připomínku, že jedna z vládních stran tvrdí, že koalice ODSČSSD místo s TOP 09 v Praze může ohrozit vládní reformy, Klaus odpověděl: „Jestli by tato politická strana chtěla zvrátit veškerá svá politická prohlášení do dnešního dne před volbami i po volbách a přestat dělat reformy, to bych se já velmi divil.“

Podle odstupujícího primátora Pavla Béma (ODS) bude v Praze „s takřka stoprocentní jistotou nějaká forma pravicové vlády“. „Nepředpokládám, že by se lídrovství ve vedení pražské radnice ujali socialisté. V tomto ohledu je jenom otázka toho nastavení a koaličních vztahů,“ řekl Bém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odcházející pražský primátor Pavel Bém s prezidentem Václavem Klausem

Redaktorka Novinek se prezidenta zeptala na jeho údajný výrok o tom, že by magistrát potřeboval nový svěží vítr. Bém propukl ve spontánní smích. Klaus se ohradil: „Já jsem řekl nový svěží vítr? Nezlobte se, to jste asi špatně poslouchala. Nic takového jsem neřekl.“

Přál by si, aby po Bémovi přišel primátor, který tuto funkci „opravdu bude schopen vykonávat a dát Praze nějaký šarm, směřování“. „A já mezi těmi potenciálními kandidáty, u některých, kteří jsou tak vychvalovanými miláčky médií, tento pocit nemám,“ uvedl Klaus na otázku, zda by si přál, aby ODS patřil primátorský post i nadále.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám