Hlavní obsah

Kalousek: Prezidentovo okolí vždy patřilo ke kartelu moci ODS a ČSSD v Praze

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek velmi ostře zareagoval na podporu koalice občanských a sociálních demokratů v Praze, kterou vyslovil prezident Václav Klaus. Podle Kalouska okolí hlavy státu vždy patřilo k pevnému kartelu moci ODS a ČSSD v hlavním městě. Premiérovi Petru Nečasovi pak Kalousek vyčetl předvolební billboardy.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Tůma a ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Vyjádření pana prezidenta nemohlo překvapit. Jeho okolí vždy patřilo k pevnému kartelu moci ODS a ČSSD, které ovládalo Prahu. Pan prezident se tedy nemohl vyjádřit jinak. Mohu pouze vyčíst Petru Nečasovi, že když se nechal vyfotografovat na billboardy s panem docentem Svobodou a s nápisem „primátor, kterému můžete věřit“, tak že dostatečně nevysvětlil, že toto sdělení není pro pražské voliče, ale výlučně pro pana prezidenta,“ řekl ve čtvrtek Kalousek Právu. 

Klausův pozitivní názor na koalici ODS a ČSSD v Praze zkritizoval i volební lídr soc. dem. Jiří Dienstbier mladší. Prezidentův postoj ho prý nepřekvapil, stejně jako Kalousek poukázal na osobní vazby Hradu k pražské ODS.

Podle Dienstbiera má Klaus úzké vztahy s šéfem pražských občanských demokratů Borisem Šťastným. Ten je pak podle volebního lídra ČSSD napojen na pražského podnikatele Tomáše Hrdličku, který je označován za jednoho z kmotrů ODS.

Dienstbier také znovu zdůraznil, že případnou koalici občanských a sociálních demokratů v metropoli nepodpoří. „Stále odmítám, abychom se spojovali s kmotrovskou ODS, protože je to stále nezměněná zkorumpovaná struktura, se kterou nechci mít nic společného,“ řekl Právu.

Proti koalici modrých s oranžovými v Praze se vyslovil i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Odmítl Klausův postoj, kdy srovnával takové koalice v Brně, Ostravě, Plzni a právě v metropoli. Každá koalice má podle Sobotky jinou povahu. „Nikde v zemi nemá ODS tak špatnou pověst, jako právě v Praze,“ míní Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám