Hlavní obsah

Ústavní soudce Šimíček opravil svou chybu

Právo, ada, nig

Ústavní soudce Vojtěch Šimíček opravil část nálezu, který se v dubnu zastal ostravského hoteliéra, jenž odmítl ubytovat ruské turisty, pokud nepodepíšou prohlášení odsuzující anexi Krymu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ústavní soudce Vojtěch Šimíček

Článek

Jako předseda senátu ÚS, který věc rozhodoval, může opravným usnesením změnit dodatečně text, jsou-li v něm špatné údaje nebo zjevné nesprávnosti.

Jak řekl Právu, jako nesprávnost vyhodnotil větu, ve které uvedl příklad dvou restaurací, kde v historii vznikaly politické strany, včetně těch extremistických. Vedle mnichovského Hofbräuhausu, kde vznikla nacistická NSDAP, zmínil v nálezu také pražskou hospodu U Kaštanu. Ta je spojena se založením české sociální demokracie v roce 1878.

„Celkové vyznění této věty totiž může vzbuzovat dojem, že za extremistickou byla (nepřímo) označena rovněž Čs. sociál­nědemokratická strana dělnická,“ napsal soudce v odůvodnění svého rozhodnutí. „Tato politická strana si však toto označení rozhodně nezasluhuje a uvedený text tak v žádném případě ani nebyl zamýšlen,“ dodal, a proto rozhodl o vypuštění věty o hostinci U Kaštanu.

Na výroku se opravou nic nemění

Jak zdůraznil, opravné usnesení nic nemění na celém výroku. Připustil, že reagoval na upozornění veřejnosti. V Právu se proti zmíněné paralele ohradil např. zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

Foto: Aleš Honus, Právo

Oznámení pro hosty

„Považoval jsem za poctivé a korektní, aby to někoho ne­urazilo. To nebylo mířeno proti soc. dem., ale proti KSČ,“ řekl Šimíček.

„Každý se splete a já považuji za poctivé, když se spletu, tak to přiznám a opravím,“ dodal s tím, že v minulosti již do textů také zasahoval. Šlo ale o omyly v číslech či údajích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám