Hlavní obsah

Ústavní soud dal lobbistovi Janouškovi šanci na obnovu procesu

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Lobbista Roman Janoušek odsouzený na 4,5 roku za úmyslné sražení řidičky auta po nehodě dostal šanci na obnovu procesu. Se svou stížností totiž ve čtvrtek uspěl u Ústavního soudu (ÚS). Janoušek má momentálně přerušený výkon trestu kvůli zdravotnímu stavu.

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava SedláčkováVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Opilý Janoušek srazil v roce 2012 ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. V roce 2016 požádal o obnovu řízení, nevyhověl mu však ani městský, ani odvolací Vrchní soud v Praze.

Proti verdiktu soudů se Janoušek bránil ústavní stížností. „K porušení práv stěžovatele mělo podle jeho tvrzení dojít pochybením obou soudů při hodnocení jím uváděných důvodů pro obnovu řízení, když jejich závěry jsou rozporné s právní úpravou, předpojaté a nepřezkoumatelné. Stěžovatel se domnívá, že postupem obou soudů bylo zasaženo do jeho práv na soudní ochranu a na spravedlivý proces,“ napsal jeho advokát do stížnosti, které senát se soudcem zpravodajem Radovanem Suchánkem dopřál sluchu.

Janoušek předložil při žádosti o obnovu procesu nové důkazy, tedy posudky, které podle jeho názoru prokazovaly jeho závislost na alkoholu a omamných látkách, a také poruchu zorného pole, kvůli které prý sraženou ženu vůbec neviděl.

Janoušek se hned tak do vězení nevrátí

Krimi

„Přestože soudy neodmítly závěry znaleckých posudků, následně uzavřely, že takovou možnost vylučuje následné jednání stěžovatele. Z jeho chování po nehodě tak učinily zásadní důkaz, stojící i nad závěry znaleckého zkoumání. Takové hodnocení však již přesahuje účel řízení o povolení obnovy a má být vyhrazeno soudu rozhodujícímu v obnoveném řízní,“ konstatoval Suchánek.

Případ se nyní vrací zpět k pražskému Městskému soudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek na archivní fotografii

Trest nastoupil Janoušek už v listopadu 2014. V brněnské věznici ale zůstal jen do března 2016, potom byl z rozhodnutí Krajského soudu v Brně dočasně propuštěn na svobodu. Momentálně má trest přerušený do jara příštího roku kvůli závažným zdravotním problémům.

Janoušek také dvakrát žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu ze zdravotních důvodů, ten mu však ani jednou nevyhověl. V létě nechal Vrchní soud v Praze Janouška sledovat a ukázalo se, že chodí bez doporučeného doprovodu na plovárnu, vyjel si na kole nebo navštívil galerii.

Janoušek na kole i na koupališti. Soud nechal lobbistu sledovat

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám