Hlavní obsah

US-DEU dala přednost Rögnerové

HRADEC KRÁLOVÉ

Unie svobody-DEU se na víkendovém sjezdu v Hradci Králové rozhodla neměnit současné vedení a zůstat součástí vládní koalice. V sobotu pozdě večer zvolili účastníci shromáždění lídrem své kandidátky pro volby do Evropského parlamentu senátorku Helenu Rögnerovou, která byla do horní komory parlamentu zvolena jako nestranická kandidátka za čtyřkoalici na návrh KDU-ČSL.

Foto: Dana Malinová

1. rukodělný jarmark v Lanškrouně

Článek

V tajné volbě jí dali delegáti přednost před bývalým prezidentským kancléřem Karlem Schwarzenbergem. Původně mělo o jedničce kandidátky rozhodnout vedení strany, když se ale neshodlo, určil to sjezd. Na druhém místě má být šéf sněmovního integračního výboru Pavel Svoboda, na třetím buď předseda poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl nebo další nezávislá osobnost.

Majzlík odešel jen s pár lidmi

Místopředseda Unie Svobody-DEU Ratibor Majzlík na sjezdu strany, který měl dovršit integraci US a DEU oznámil, že platforma DEU ze svazku odchází. Rozhodlo se pro to podle něj republikové předsednictvo Demokratické unie. Před tímto oznámením Majzlík neuspěl s návrhem, aby delegáti sjezdu mimořádně volili nové předsednictvo.

Unie svobody-DEU podle Majzlíka završila vstupem země do EU a úspěchem reformy financí své cíle setrvání ve vládě a měla by směřovat jinam než ke spolupráci se sociálními demokraty.

Na Majzlíkova slova reagoval předseda poslanců unie Karel Kühnl vystoupením, ve kterém schválil Majzlíkovi jeho odchod ze strany. Se zbývajícími 200 členy DEU však dál chce spolupracovat.

Vedoucí představitelé vládní strany soudí, že šlo o Majzlíkův osobní názor a žádný rozkol straně nehrozí. Společný svazek podle vedení unie opustí jen maximálně pár desítek členů. Název, značka ani ostatní atributy US-DEU se nemění, nijak podle nich není ohroženo ani další působení strany ve vládě. Po obědě opustil sjezd jen Majzlík a tři spolupacovníci.

Mareš považuje účast Unie svobody ve vládě za smylusplnou

Už v úvodním projevu předseda unionistů Petr Mareš prohlásil, že účast ve vládě se sociální má smysl, i když poměr sil nutí nejmenší vládní stranu ke kompromisům. US-DEU se podle něj nemá a nemusí za účast v kabinetu Vladimíra Špidly stydět, protože za současného rozložení sil je to jediný způsob, jak může Unie svobody prosazovat svůj program.

Přirozenými partnery, ale zároveň konkurenty na politické scéně jsou pro unii sociální i občanští demokraté, ale také lidovci. S každou z těchto stran má US-DEU styčné i kontroverzní body. "Se všemi jsme schopni spolupracovat a prosazovat své programové cíle, se všemi je spolupráce přirozená, byť míra efektivity může být různá," uvedl. Jedinou parlamentní stranou, s nímž unionisté předem a důrazně odmítají spolupracovat, jsou komunisté.

Kühnl má stejný názor

Šéf poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl stejně jako Mareš hájil účast strany ve vládě. "Podařilo se nám ušetřit 70 miliard korun," řekl s odkazem na schválený státní rozpočet a reformu veřejných financí. Přestože podle něj někdy jeho strana "skřípe zuby", uvidí se až ve volbách, jaký účet jí vystaví voliči. 

Lidovci chtějí s unionisty spolupracovat na reformě financí

Předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek dopoledne řekl delegátům sjezdu Unie svobody-DEU v Hradci Králové. že si křesťanští demokraté přejí, aby mohli s unionisty spolupracovat na vládní reformě financí.. Unionisté jsou podle něj lidovcům na české politické scéně nejblíže. Před dvěma týdny Kalousek jako host kongresu ODS mluvil o možném partnerství s touto, nyní opoziční ale na popularitě získávající straně.

Reklama

Související články

Mareš svolal krizové jednání Unie svobody

Vnitrostranické pnutí vyvolané stále klesajícími volebními preferencemi přimělo šéfa Unie svobody-DEU Petra Mareše ke svolání mimořádného zasedání...

Vedení unionistů podrželo Mareše

Ve čtvrtek večer se v prostorách poslaneckého klubu Unie Svobody-DEU sešel republikový výbor této strany. Po téměř čtyřhodinovém jednání podpořil současné...

Výběr článků

Načítám