Hlavní obsah

Dobrý unionista má být vtipný a s plackou

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dobrá rada nad zlato. To platí zejména tehdy, když šestatřicet stránek rad k nezaplacení pro politickou stranu vypracují renomovaní odborníci s 13letou zkušeností v oboru personálního poradenství. Tentokrát si je objednala Unie svobody-DEU v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu, která ji přijde jen do února na 4,5 miliónu korun.

Foto: Josef Zajíc

Finále škol 2013 v orientačním běhu 8.10.2013: Na startu

Článek

Každý prostý člověk ví, že s druhým člověkem se může setkat kdekoli. Ne tak unionista - ten se s lidmi bude podle rádců setkávat v kavárnách, hospodách, obchodech, na náměstí, v zaměstnání, u lékaře, na úřadech, v zájmových spolcích, na dovolené a ve školách.

Navíc dřív než do těch kaváren či obchodů vyrazí, musí si přivstat - aby si totiž předtím v klidu rozmyslel, jak a čím ten den zaujme voliče.

Odborníci přitom unionistu varují, že nesmí s lidmi mluvit stále jen o politice. Naopak, má hledat témata, která je zajímají. Nejčastější debaty se prý povedou na téma razantnost, odvaha, osobnost, EU, NATO, systém a řád, racionalita, hrdost a stabilita.

A jak se od nynějška pozná dobrý unionista? Především bude mít i přes možný posměch okolí na klopě stranický odznáček či placku. Jinak ho ale neomylně poznáte podle toho, že - je inteligentní a vzdělaný, ambiciózní, aktivní, sebevědomý a stabilní, zodpovědný a stimulovaný. Pokud tedy potkáte člověka, který chce spolupracovat, něco dokázat a bude odmítat konflikt, určitě půjde o unionistu, který "chce být ve straně, kde si lidé budou rozumět, pro kterou je připraven pracovat a chce být na ni hrdý". Protože "pokud nebudu na svou stranu hrdý, žádného příznivce nezískám", tvrdí odborníci.

Nevtíravě se dostat pod kůži

K hlavní psychologické výbavě dobrého unionisty, jehož stranu mají tyto rady katapultovat ze čtyř na 12 procent občanů, patří trpělivost a víra, že odmítání nakonec povede k úspěchu. K tomu musí být připraven na nástrahy okolí, které jeho i stranu "bude jakožto politika házet do jednoho pytle s lumpy a podvodníky". Navíc ho nesmí otrávit to, že se bude "z médií každý den dozvídat, jak špatná US-DEU je a jaké dělá chyby".

Hlavně se "nesmí nechat odradit a kontakty s voliči neustále posilovat a opakovat". Přitom by měl "působit na své okolí spokojeně, uvolněně, trochu si hrát a vtipkovat, jinak bude nudný a nezábavný". Zkrátka, musí kolem sebe šířit optimismus a "svým příjemným a nevtíravým chováním se dostat voliči pod kůži".

Unionisté na doporučení odborníků rozhodně nebudou usilovat o voliče ODS, protože ten bude vždy volit jen svou stranu. Dokonce už ani s občanskými demokraty nechce soupeřit a vyvolávat konflikty tím, že se bude přít, čí politický styl je slušnější. "Lidé na to totiž neslyší," odhalili odborníci. Zato koaliční partneři ČSSD a KDU-ČSL se musí o své voliče třást.

Unionisté totiž lidovcům chtějí přetáhnout voliče tím, že jim ukradnou jejich tradiční téma rodiny a dětí. Soc. dem. voliči pak přeběhnou sami, až jim unie vysvětlí, co vlastně dělá Mlynářovo ministerstvo informatiky. Jinak ale o ostatních politicích a stranách bude unionista mluvit "jen pozitivně, přestože si to mnohdy nezaslouží".

Reklama

Výběr článků

Načítám