Hlavní obsah

Mareš svolal krizové jednání Unie svobody

– PRAHA

Vnitrostranické pnutí vyvolané stále klesajícími volebními preferencemi přimělo šéfa Unie svobody-DEU Petra Mareše ke svolání mimořádného zasedání republikového výboru. K rebelům v Karlovarském kraji se v úterý přidali straníci z Olomoucka. Nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy zasedne ve čtvrtek.

Foto: Robert Rohál

Edith Piaf (Hana Fialová) a Marlene Dietrich (Eva Zbrožková).

Článek

Jak uvedl Mareš pro Právo, důvodem je, aby se "v US, jakožto v otevřené straně, diskutovalo na celostátní platformě". Mareš si přeje, aby se hovořilo na základě důležitých informací jako je například schopnost unionistů prosazovat zákony ve Sněmovně.

V US, kterou počátkem prosince čeká nevolební sjezd, panuje zjevně mimořádné napětí. Dosvědčuje to i reakce šéfa unionistických poslanců Karla Kühnla na Marešův krok. Kühnl ještě v úterý odpoledne o svolání republikového výboru nevěděl. "Vůbec nevím, proč by měl být. Není k tomu nejmenší důvod," řekl Kühnl ČTK.

Vzpouru na Karlovarsku, která se mezitím rozšířila na Olomoucko, se v úterý v Sokolově pokoušeli zažehnat místopředsedové US-DEU, ministr Pavel Němec a senátor Jan Hadrava. Páteční krajské karlovarské shromáždění totiž vyjádřilo zásadní nespokojenost s vedením strany a podobou státního rozpočtu. Stranickým špičkám se nakonec podařilo vzpurné unionisty dotlačit k rozhodnutí, aby se v pátek konalo další krajské shromáždění.

"Dělají z nás hlupáky"

"Usnesení bylo v pátek schváleno 15 hlasy proti devíti, kteří byli proti. Pět se zdrželo," uvedl jeden z revoltujících členů karlovarské krajské rady US Jan Hammer. Podle něj přijel Němec tlačit, aby se svolalo nové krajské shromáždění, které by mělo zmírnit situaci a schválit usnesení, v němž by ostré body už nebyly.

"Dělá z nás hlupáky," komentoval to Hammer, který z jednání odcházel dříve. "Stačí se podívat na volební preference. A předseda nám pak napíše, že se odrážíme ode dna," vysvětlil nespokojenost místních unionistů. Krajský šéf Peták poté novinářům přečetl stručné vyjádření. "Krajská rada svolává na 21. listopadu nové krajské shromáždění s jediným bodem, a to aktuální politická situace. Zároveň krajský výbor jednomyslně podpořil stávající vedení strany a setrvání US-DEU ve vládě," dodal Peták.

Podle Hadravy je revolta karlovarských unionistů ojedinělá. "Nezaznamenal jsem nic podobného jinde. Ale své názory členové strany říkat samozřejmě mohou, o tom, jestli se na sněmu bude volit vedení, ale nakonec rozhodnou delegáti," řekl Hadrava.

Unie na Olomoucku: zrušte Agendu 12

Situace je však zjevně vážná. Krajské shromáždění US Olomouckého kraje v úterý schválilo usnesení, které požaduje, aby sjezd byl volební. Také tamní unionisté vyzvali poslance za US, aby nepodpořili ve třetím čtení státní rozpočet. Požadují rovněž, aby bylo zvoleno nové vedení strany, které by s okamžitou platností ukončilo financování projektu "Agenda 12" a aby takto ušetřené prostředky rozdělilo mezi krajské organizace na volby do krajských zastupitelstev a do Senátu na podzim 2004.

V září představená propagační strategie Agenda 12 má unionistům přinést 12 procent ve volbách. Z Olomouce zazněla i výzva, aby budoucí vedení zahájilo neprodleně jednání s Evropskými demokraty (ED) a Stranou nezávislých kandidátů o vytvoření společné kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. Kaslovi ED a nezávislí však jednají s Josefem Zielencem, který chce být jejich lídrem. V usnesení US Olomouckého kraje neprošel pouze návrh na rezignaci ministrů, členů US ve Špidlově vládě.

Reklama

Související články

Komunisté zvyšují náskok před vládní ČSSD

Po fiasku v doplňovacích senátních volbách přinesl nejnovější výzkum voličské obliby další bolestivou ránu pro ČSSD. Kvůli pádu preferencí u agentury TNS-Facum...

Výběr článků

Načítám