Hlavní obsah

Uprchlíci mohou v Praze využívat MHD zdarma až do 12. června

Praha

Kvůli technickým problémům odložil pražský dopravní podnik (DPP) změny podmínek přepravy pro ukrajinské uprchlíky. Původně měli jezdit s kuponem pro lidi v hmotné nouzi od 1. června, termín byl ale přesunut na 12. června.

Foto: Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Doposud mohli lidé prchající před válkou jezdit zdarma, pokud se prokázali ukrajinským pasem s vízem o strpění. Podle nových podmínek si do pěti dnů od získání víza budou muset zakoupit kupon. Měsíční vyjde na 165 a čtvrtletní na 444 korun.

Důvodem odkladu jsou podle mluvčího společnosti Ropid Filipa Drápala technické komplikace, a proto do 11. června budou pro uprchlíky platit na území Prahy dosavadní pravidla.

„Nicméně již ode dneška (od středy, pozn. red.) je možné si na prodejních místech dopravního podniku (DPP) a Operátora ICT (OICT) vyřídit potřebnou papírovou průkazku nebo slevovou kategorii na lítačku včetně nákupu zlevněných měsíčních a čtvrtletních kuponů s platností od 12. června, uvedl Drápal.

K vystavení průkazky s kuponem pro lidi v hmotné nouzi potřebují uprchlíci průkazovou fotografii, doklad totožnosti a výše uvedené vízum. Poplatek za vystavení průkazky je 60 Kč.

Odsun původního termínu řadu Ukrajinců zmátl a ve vestibulech metra se tvořily skupinky u fotoautomatů a u prodejních okýnek.

V prvních pěti dnech po získání víza o strpění budou moci uprchlíci využívat nadále MHD zdarma. Neplatí to pouze na lince AE z centra na letiště v Ruzyni a ve vnějších pásmech pražské integrované dopravy (PID) pro cesty mezi krajskými autobusovými linkami zajíždějícími ze Středočeského kraje do Libereckého, Ústeckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje a na Vysočinu.

O jízdném zdarma rozhodlo vedení města na konci letošního února, kdy začalo platit na území Prahy ve všech druzích MHD s výjimkou vlaků. Lidem začaly být vydávány takzvané jízdenky pro hosta s platností na tři měsíce ode dne vystavení. Jejich platnost nové podmínky před vypršením data na nich uvedených neruší.

Pomoc pražského centra pro uprchlíky, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud vyhledalo přes 90 000 lidí. Na začátku rusko-ukrajinského konfliktu se počty odbavených uprchlíků pohybovaly v tisících denně, nyní jde o stovky. Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února.

„Takovou spodinu já nepovezu.“ Ukrajinská uprchlice si v Praze vyslechla urážky od řidiče autobusu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám