Hlavní obsah

Unesené Češky prý pomohl zachránit Katar

Praha

K osvobození dvou Češek unesených před dvěma lety v Pákistánu významně přispěl emirát Katar, který ČR diskrétně oslovila s žádostí o zprostředkování vyjednávání. Píšou to v pondělí Lidové noviny (LN).

Foto: ČTK/AP

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká

Článek

Katařané mimo jiné lokalizovali dívky na jihu Afghánistánu. Čeští představitelé tvrdí, že za jejich záchranu nezaplatila ČR výkupné, podle týdeníku Respekt se o něm ale minimálně vyjednávalo. Mluvilo se prý o částce zhruba dvou miliónů dolarů (více než 50 miliónů korun).

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se do Česka vrátily minulý týden. Jejich propuštění předcházely dlouhé měsíce práce několika zpravodajských služeb. Podle oficiální verze nakonec zprostředkovala propuštění dívek turecká humanitární organizace IHH. Zdroje LN ovšem tvrdí, že se tak stalo právě ve spolupráci s Katarem, jehož tajná služba má kontakty v různých radikálních muslimských organizacích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Katarské hlavní město Dauhá, kde ČR nemá ambasádu, podle deníku už loni na jaře navštívil tehdejší ředitel české rozvědky Ivo Schwarz. Katařané prý Češky nakonec lokalizovali v oblastech obývaných paštúnskými a balúčskými kmeny dlouho před tím, než o tom na začátku března informoval pákistánský deník Dawn. Spolupráci s Katarem ale ministerstvo zahraničí odmítlo oficiálně potvrdit.

Výkupné? Mělo se jednat o dvou miliónech dolarů

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v neděli řekl České televizi, že dívky byly v rukou kriminálníků, jimž šlo o výkupné. Naznačil, že Česko nakonec žádné peníze nezaplatilo, což tvrdí i další představitelé státu. Podle Respektu ale vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) o uvolnění peněz na zaplacení výkupného jednala. Únosci prý nejprve požadovali 20 miliónů dolarů, částku ale snižovali. Nakonec se údajně jednalo o zhruba dvou miliónech dolarů.

Respekt také tvrdí, že únosci dvakrát kontaktovali vyjednavače a rodiny obou dívek. Ve druhé polovině loňského roku a také před dvěma měsíci poslali do Česka videa, která potvrzovala, že jsou Češky naživu. Rodiny jim také mohly poslat boty nebo knížky.

Češky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale vysadili a ponechali si jeho zbraň.

Na internetu se později objevily dva videozáznamy s unesenými – první v červnu 2013 a druhý o čtyři měsíce později. Jiné zprávy úřady o dívkách neměly, protože únosci o sobě nedali nijak vědět. Česká diplomacie byla na informace o případných vyjednáváních po celou dobu velmi skoupá.

Reklama

Související články

Češky unesené v Pákistánu jsou na svobodě

Dvě 27leté Češky - Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které byly uneseny 13. března 2013 v Pákistánu, jsou na svobodě. Informovala o tom v sobotu ČT24...

Propuštěné Češky jsou v péči lékařů

Česky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které byly dva roky vězněné únosci v Pákistánu, jsou v péči lékařů. Nepřímo to plyne z vyjádření ministra vnitra...

Výběr článků

Načítám