Hlavní obsah

Ukrajinští uprchlíci obdivují pražskou zoo. Vstupné je za symbolickou korunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nabídku symbolického vstupu za korunu do pražské zoo ukrajinské rodiny využívají. V posledních dnech zoologickou zahradu navštívilo 2103 ukrajinských žen a dětí, které jsou nadšeni jak z vstřícnosti místních, tak i velikosti zahrady. Díky dobrovolníkům jim také zoo může nabízet speciální prohlídky překládané do ukrajinštiny.

Ukrajinští uprchlíci obdivují pražskou Zoo. Vstupné je za symbolickou korunu Video: Novinky

 
Článek

Kromě vstupu za symbolickou korunu, kterou rodiny získají po prokázání ukrajinského občanství, zoo také organizuje speciální dny vyčleněné pro ukrajinské příchozí.

„Mohou mimo jiné navštívit herní stanoviště, komentovaná krmení zvířat, speciální vystoupení lachtanů anebo třeba speciální prohlídku po dolní části zoo s návštěvou dětské zoo, která je velice oblíbená u dětí,“ vyjmenovala vzdělávací koordinátorka pražské zoo Václava Podhradská.

Foto: Novinky

Ukrajinci prchající před válkou navštívili pražskou zoo.

Termíny dnů pro ukrajinské rodiny a děti jsou vypsané na webu zoo, informace o nich podávají příchozím i v asistenčních centrech pomoci.

Mezi návštěvníky ve čtvrtek patřila také Alexandra ze západoukrajinského Ivano-Frankivska. „Tak velkou zoologickou zahradu jsem ještě neviděla, moc se mi tu líbí,“ přiznala. Spolu s dětmi utekla do Prahy za manželem, který tu pracuje. Cesta přes hranice jim trvala tři dny, doma musela zanechat své rodiče.

I zvířata na Ukrajině trpí válkou. Zoo Praha vypravila transport s pomocí

Koktejl

S komentovanými prohlídkami v zoo vypomáhají také dobrovolníci, kteří slouží jako překladatelé pro ukrajinské rodiny. Často se jedná o Ukrajince, kteří v Česku žijí dlouhodobě. Jedním z nich je například Tatiana, která se do Česka přestěhovala před třinácti lety.

„Mám velmi ráda pražskou zoo a chtěla bych ji ukázat lidem, kteří přijedou, aby si mohli plně užít vše, co pražská zoo nabízí,“ řekla Novinkám. Sama dění v rodné zemi sleduje nepřetržitě, a to i kvůli svým příbuzným. „Mám v Kyjevě tatínka, který nemohl odjet. Díky bohu ale rodina mého manžela už je v Praze,“ dodala.

Foto: Novinky

Tatiana žije v Praze už 13 let. V pražské zoo překládá Ukrajincům dobrovolně.

Pražská zoo nabízí pro příchozí z Ukrajiny symbolické vstupné za jednu korunu od minulého týdne. Řádově tuto nabídku podle zoo využívají desítky až stovky lidí denně, za posledních sedm dní zoo navštívilo 2103 ukrajinských žen a dětí.

Institut připravil web s dalšími návody pro začleňování ukrajinských žáků do škol

Věda a školy

Zahrada také na podporu chovatelských zařízení a zahrad na Ukrajině nabízí charitativní vstupenek. Veškerý výtěžek směřuje na potřebná krmiva, materiál a technologie pro ukrajinská zoo.

Vstup za symbolickou korunu pro uprchlíky z Ukrajiny nabízí také další zoologické zahrady v Česku, jako například brněnská nebo plzeňská zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám