Hlavní obsah

I zvířata na Ukrajině trpí válkou. Zoo Praha vypravila transport s pomocí

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí z pražské zoologické zahrady vyrazil první transport pomoci pro ukrajinská zvířata trpící válkou. Veškeré potřeby byly uhrazeny z prostředků speciální sbírky pražské zoo, do jejíž podpory se zapojily české, slovenské i evropské zoologické zahrady. Do Polska, odkud se bude pomoc distribuovat, zamířilo 2,5 tuny krmiva nebo lékařských pomůcek.

I zvířata na Ukrajině trpí válkou. Zoo Praha vypravila první transport s pomocíVideo: Novinky

 
Článek

„Ta situace je vážná nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Jsou tam zoologické zahrady, prostřednictvím kolegů z Polska se k nám dostávají zprávy, co které zahrady momentálně potřebují nejvíce,“ vysvětlil Novinkám zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

„Největší objem tvoří různé druhy granulovaných krmiv. Je to celkem šest různých druhů granulátů – pro žirafy, koňovité kopytníky, plameňáky, velké papoušky, antilopy. To je základ, granuláty tvoří největší část nákladu. Pak je tam asi devět krabic veterinárního materiálu, od základních potřeb typu obvazového materiálu, šicího materiálu, jehel, stříkaček, ale samozřejmě také veterinární léčiva, širokospektrá antibiotika, analgetika, věci na potlačení stresu.“

Zvířata z kyjevské rezervace dorazila po strastiplném převozu do Polska

Koktejl

Náklad je v hodnotě 165 tisíc korun. Jedná se o prostředky získané ze sbírky na ukrajinské zoologické zahrady, kterou pořádá Zoo Praha, která tuto sbírku založila. Šířit a přispívat do ní pomáhají ale téměř všechny zahrady v České republice a na Slovensku.

Transport ze Zoo Praha dorazil v pondělí večer do polské zoologické zahrady ve Varšavě. Organizace pomoci ukrajinským chovatelským zařízením nyní probíhá přes tamní nadaci pro rozvoj varšavské zoologické zahrady Panda. Nadace informuje o potřebách jednotlivých ukrajinských zařízení, následně shromáždí krmiva i nejrůznější materiál a odtud je přes Lvov vše distribuováno dál na Ukrajinu. Dokonce se podařilo odtud dovézt první pomoc až do Zoo Charkov.

Foto: archiv Zoo Praha

Zatím z Prahy na Ukrajinu zamířilo 2,5 tuny pomoci.

 Další pomoc bude následovat

„Jedná se o první transport pomoci, další budou brzy následovat. Zájemci mají možnost pomoci dvojím způsobem – na speciální podúčet sbírkového konta Zoo Praha „Pomáháme jim přežít“ mohou zaslat libovolnou částku, případně si mohou na e-shopu Zoo Praha zakoupit speciální benefiční prohlídky, které pro ně připravili chovatelé. Veškerý výtěžek je určen právě na podporu ukrajinských zoo,“ vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Veškeré aktivity na pomoc Ukrajině a možnosti, jak se zapojit, najdete v přehledu na webových stránkách: https://www.zoopraha.cz/ukrajina.

Klokani v pražské zoo mají plné kapsy mladých. Některá mláďata už vykukují ven

Koktejl

Sbírkové konto

Veškerý výtěžek speciálního podúčtu sbírkového konta Zoo Praha „Pomáháme jim přežít“ je určen na podporu ukrajinských zoo. Přispět lze libovolnou částkou. Číslo účtu: 43-6804660247/0100, variabilní symbol: 2022, zpráva pro příjemce: Ukrajina.

Reklama

Výběr článků

Načítám