Hlavní obsah

Ukrajinské děti se učí češtinu i o prázdninách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češtinu se budou učit děti ukrajinských uprchlíků žijící v Mladé Boleslavi i během prázdnin, ty malé při hrách a písničkách ve školce, starší pak čekají speciální kurzy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Malé děti ukrajinských uprchlíků se ve školce v Mladé Boleslavi učí české písničky a říkadla.

Článek

Mladá Boleslav je město s velmi početnou komunitou uprchlíků. Jen dětí, které se tu při zápisu přihlásily do škol, je kolem čtyř stovek.

„Chodily tu čtyři měsíce do školy a už chtěly také prázdniny, takže do klasické školy už bychom je nedostali, proto jsme zvolili formu projektových dnů,“ uvedla koordinátorka vzdělání a začleňování ukrajinských dětí Iva Crookston.

Do klasické školy bychom je teď nedostali, proto jsme zvolili formu projektových dnů
Iva Crookston, koordinátorka vzdělání

Teď kolem státních svátků měli školáci volno, ale podle koordinátorky by nebylo vhodné, aby přes léto děti zůstaly úplně bezprizorní a vypadly z pravidelné docházky. Hned od příštího týdne proto nastoupí do kurzů.

„Budou mít tematické celky, například mladoboleslavská historie a architektura. Budou chodit po městě a dozvědí se informace k tématu a budou se k tomu učit slovíčka. Půjdou třeba do zdejší minizoo, navštíví zříceniny. Ke každému tématu pak budou dělat testy,“ upřesňovala Iva Crookston.

Možnost vytvářet ukrajinské třídy bude prodloužena, Zeman podepsal novelu

Věda a školy

Učí se i malé děti. V jedné z mladoboleslavských školek mají vyhrazené dvě třídy, do nichž chodí kolem čtyřiceti mrňat. Další jsou v jiných prostorách, celkem je ve školkách kolem stovky malých ukrajinských dětí. Některé jsou tu víc měsíců, jiné pár týdnů, ale drtivá většina z nich zvládá pár českých písniček nebo říkanek. „Zlatá brána otevřená…,“ prozpěvují a tancují.

Nezbytnou podmínkou pro přijetí malých dětí do školky je pracovní smlouva jejich matek. I učitelkami ve školce jsou ženy z Ukrajiny. „Přišla jsem s dcerou, když začala válka,“ potvrzovala Miroslava. Stejně jako ona fungují jak ve školce, tak i při výuce větších dětí pedagogové z Ukrajiny.

„Podařilo se nám mezi těmi, kteří sem přišli, najít lidi s pedagogickým vzděláním. Udělali si intenzivní kurzy češtiny a můžou teď dělat svou práci, nemusí nastupovat do továrny na linku, můžou zase učit,“ upozornila Iva Crookston.

Cizinci by měli mít v ZŠ i SŠ od září lepší podporu ve výuce češtiny

Věda a školy

Do škol, kde bylo místo, už během jara nastoupili ukrajinští žáci a česky se učí velmi dobře. Ti šikovní už zvládli třeba diktát lépe než některé místní děti. Do běžných tříd se ale všichni nevejdou. Kapacity jsou skoro plné. Proto město nechává vybavit budovu někdejší soukromé školy a tady bude téměř kompletní základní škola pro malé Ukrajince. Po prázdninách sem nastoupí jak ukrajinští žáci, tak pedagogové.

„Musí splnit podmínky jako jiné základní školy, bude se učit podle českého školního systému, s českými učebnicemi. Budou se učit fyziku, dějepis, všechno v češtině,“ dodávala Iva Crookston.

Reklama

Výběr článků

Načítám