Hlavní obsah

Ukončeme schůzi a pojďme mezi lidi, navrhl nám to premiér, obul se do Sobotky Gazdík

Novinky, val, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mnoho nechybělo a páteční jednání Sněmovny by skončilo jen pár minut po jejím zahájení. Opozičním poslancům došla trpělivost s nepřítomností premiéra Bohuslava Sobotky, který chybí kvůli kampani ČSSD, a především s jeho následným doporučením, aby šli poslanci také do ulic. Místopředseda komory Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) proto navrhl ukončit schůzi a jít mezi lidi.

Ukončeme schůzi a pojďme mezi lidi, navrhl nám to premiér, obul se do Sobotky GazdíkVideo: Novinky

 
Článek

Gazdík vstoupil do diskuse o programu schůze a ostře zkritizoval Sobotku za to, že kvůli objíždění mítinků ČSSD chybí již několik dní ve Sněmovně, kde se ve třetím čtení schvalují některé důležité vládní návrhy.

Nejvíc ho nazvedlo ze židle premiérovo čtvrteční prohlášení pro Právo, v němž se obhajoval slovy: „Před ponorkou ve Sněmovně jsem dal přednost občanům. Je to skvělá zpětná vazba a můžu to doporučit jak vládním, tak opozičním politikům.“ [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík ve Sněmovně

Jindy klidný Gazdík si nebral servítky. „Jeho pracovní důvody žádné nebyly,“ konstatoval a navrhl, aby se jednání ukončilo a schůze pokračovala příští týden. „Doporučuju: Ukončete dnešní jednání a pojďme mezi lidi. Navrhl nám to pan premiér,“ bouchl do stolu.

Chybělo deset hlasů

Příliš nechybělo, aby šli poslanci v pátek ráno skutečně domů. Pro i proti hlasovalo shodně 61 poslanců z přítomných 140, takže návrh nebyl přijat. Aby byl návrh přijat, je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech přítomných, scházelo tedy 10 hlasů.

Pro hlasovali všichni poslanci TOP 09, ODS a Úsvitu a kromě tří výjimek také všichni komunisté. Proti byli všichni poslanci ČSSD kromě čtyř poslanců, kteří se zdrželi. Vítězslav Jandák, u kterého je na sjetině uvedeno, že hlasoval s opozicí, pro Novinky upřesnil, že se jedná nejspíš o omyl, neboť také hlasoval proti. Zdrželo se také pět poslanců ANO, kteří byli jinak výhradně proti. Z lidovců se čtyři zdrželi a čtyři byli proti ukončení schůze.

Do premiéra se obul i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který Sobotkovi připomněl, že opozice ve čtvrtek pomáhala jeho poslancům schválit důležité zákony. „Když se vám podařilo nadzvednout i Gazdíka, tu holubičku míru, představte si, jak se musíme cítit my ostatní,“ dodal k Sobotkovým výrokům, jež označil za „cynickou drzost“. Koalice by se proto měla připravit na to, že vstřícnost z opozičních lavic není automatická.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám