Hlavní obsah

Mezi úhlavními nepřáteli Babišem a Hřibem pomalu tají ledy

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha
Aktualizováno

Po téměř dvouletých sporech mezi primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně směny majetku došlo ve čtvrtek k první dílčí dohodě. Po mnoha mediálních přestřelkách se politici ve čtvrtek dopoledne společně se zástupci vedení Prahy sešli a našli shodu.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zdeněk Hřib a Andrej Babiš

Článek

V první fázi jde o směnu pozemků kvůli výstavbě traumacentra ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Následovat by měla Nemocnice na Bulovce, pozemky pro vládní čtvrť v Letňanech a výkup pozemků pro dostavbu části okruhu 511.

„Jsem spokojený. Proběhlo to relativně rychle a konstruktivně. Zásadně jsme se posunuli. Píšeme si konkrétní dopisy a teď jsme ve finále došli ke shodě, možná překvapivě, protože to z počátku vypadalo úplně jinak,” hodnotil výsledky jednání premiér Andrej Babiš.

Spory o směnu pozemků státu a Prahy mezi premiérem a primátorem se táhnou už od listopadu 2018, kdy premiér zaslal Hřibovi první dopis se záměrem vybudovat v Letňanech úřednickou čtvrť, jejíž součástí by mohla být i nová nemocnice.

Potřebujeme byty, ne vládní čtvrť, reagoval Hřib na Babišovu výzvu

Domácí

Od té doby proběhla řada neúspěšných jednání, na kterých Praha především akcentovala to, že je nejdříve třeba opravit státní nemocnice na území Prahy, a to především Bulovku, následně vyřešit další chátrající objekty a pomoct městu s financováním dopravních staveb. Premiér dokonce loni prohlásil, že jednání už skončila, protože primátor je neústupný.

Hřib: Stát Praze podle Babiše nic nedá, jednání o pozemcích v Letňanech prý skončila

Domácí

Po téměř dvou letech se ale zdá, že došlo k první shodě. Jednání pozitivně hodnotí i primátor Zdeněk Hřib.

Hřib: Babiš byl konstruktivní

„Jsem rád, že pan premiér přistoupil k našemu dnešnímu jednání konstruktivně. Shodli jsme se na tom, že společnou prioritou v oblasti směn majetku mezi Prahou a státem je v současné době řešení stavu zdravotnictví v hlavním městě, a to i v reakci na stávající epidemii koronaviru, a také otázka výkupu zelených pásů u pražského okruhu v úseku 511,” zhodnotil jednání Hřib.

Jako první se tak bude řešit výměna pozemků v objektu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde chce stát vybudovat traumacentrum. Za to by měla Praha dostat objekt v Říčanské ulici, dále kurty na Letné a pozemky pro záchrannou stanici na Praze 10. Celkem se jedná o směnu v hodnotě 350 milionů korun.

Hřib: Tady nejsme v holdingu, Babiš není zvyklý na nesouhlas

Domácí

„Jsem rád, že se to konečně někam posunulo. Jsou to klíčová majetkoprávní vypořádání v rámci nemocničních areálů,” komentoval pro Novinky výsledek jednání pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09), který má nyní za úkol konkrétní majetkové věci dotáhnout společně s ředitelkou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřinou Arajmu.

Stát dá 60 miliard na vnitřní okruh

Druhým krokem by pak měla být směna pozemků v Nemocnici na Bulovce. Za ty by Praha měla dostat pozemky pro dostavbu části okruhu 511 a část pozemku pro výstup z metra D na Pankráci, který dnes patří České poště.

Nad konkrétními parametry se nyní sejdou pracovní týmy a jasněji by mělo být v září. To by mělo dojít i ke společnému podpisu memoranda, jehož předmětem by měly být i zmíněné pozemky v Letňanech pro úřednickou čtvrť nebo 60 miliard pro Prahu na dostavbu vnitřního okruhu, což už premiér také slíbil a byl to jeden z primátorových požadavků.

„To jsme se domluvili a mělo by to být obsahem memoranda, že my poskytneme 60 miliard,” dodal Babiš s tím, že by rád, aby se uvažovalo i o zapojení soukromého investora.

Reklama

Výběr článků

Načítám