Hlavní obsah

U České Kamenice srazilo auto vlčici. Odborníci prověří, zda měla prašivinu

V úterý ráno byla u silnice u České Kamenice nalezena sražená vlčice. Odborníci provedou pitvu a genetickou analýzu, neboť chtějí zjistit, zda zvíře nemělo prašivinu. Ta je přenosná i na člověka a objevila se u některých vlků v sousedním Sasku. Informaci zveřejnila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Foto: Foto Zoopark Chomutov

Vlci se vracejí do české přírody (ilustrační foto)

Článek

Zvíře skončilo na Státním veterinárním ústavu v Praze, kde bude ve spolupráci s vědci z České zemědělské univerzity provedena pitva.

Zdrojem nákazy prašivinou mohou být podle Aleše Vorla z univerzity lišky či kopytníci, kteří tímto onemocněním běžně trpí.

„Vlci, u kterých se tato nemoc projevila, nevykazovali změny v chování vůči lidem. Onemocnění nemusí nutně znamenat smrt nakažených zvířat, mnohdy se z něj sama dostanou,” uvedl Vorel.

Výsledky genetické analýzy by měly pomoci určit, odkud přesně vlčice přišla. O vlcích v celé oblasti je podle vědců k dispozici řada údajů, a to mimo jiné díky kontaktům s německými ochranáři.

Vlci s prašivinou se podle odborníků pochybují během dne méně než zdraví jedinci. „Přítomnost tohoto parazita je i v našich středoevropských podmínkách běžná, například u našich lišek se vyskytuje u 10 až 20 procent zvířat. Stejně tomu může být u vlků,” řekl Vorel.

Prašivina je v přírodě běžné onemocnění psovitých šelem. Kromě této nemoci bude odborníky zajímat i to, zda vlčice neměla vzteklinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám