Hlavní obsah

U Babiše mohlo jít o daňový delikt, ale důkazy zatím chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě informací z takzvaných Pandora Papers, kterými se již zabývá policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), není jasné, zda a jakých trestných činů se mohli lidé s českými adresami v případu dopustit. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o možném daňovém deliktu.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Andrej Babiš

Článek

Podle novinářů jde o legalizaci výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. To je však v případě premiéra Andreje Babiše (ANO) podle Právem osloveného vysoce postaveného zdroje z české justice málo pravděpodobné.

„Legalizace je nejjednodušší z pohledu laika, ale policie by nejdřív musela dovodit, že to pochází z nelegálních zdrojů. Spíš se dá předpokládat, že šlo o snahu o zakrytí příjmu, aby nemusely být placeny daně,“ řekl v pondělí Právu.

Babiš přiznal nákup nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy

Domácí

Pokud by mělo jít o zločin krácení daně, nepůjde podle něj o tak vysokou částku, o níž se nyní hovoří, tedy o zhruba 381 milionů korun, které měl Babiš investovat do nákupů nemovitostí ve Francii.

Ve které zemi se mělo danit?

„Tam se bavíme možná o jedné třetině, možná ještě o míň. A další věc je, že nevíme, odkud ty peníze vlastně šly. Babiš má firmy také na Slovensku, Německu i v dalších zemích. Teď je otázka, kde by se ta daňová věc stala,“ uvedl.

Je tedy podle něj nutné zjistit, jaká je země původu peněz, kde se měly zdanit, jestli šlo o finance v rámci Babišova koncernu Agrofert, nebo o dceřinou firmu, která daní samostatně. „Tohle musí policie primárně zjistit, zda se mělo danit v Česku, nebo někde v zahraničí,“ doplnil zdroj.

Babiš: Pokud bych měl být v opozici, v politice bych skončil

Parlamentní volby

Web Investigace.cz uvedl, že Babiš si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů Kč).

Poskytl tak sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu 16 luxusních nemovitostí na francouzské Riviéře, tvrdí novináři. Babiš by měl podle serveru vysvětlit, proč si objednal založení složitého finančního schématu, které původ peněz dělá nedohledatelným.

Experti se shodli, že Babiš ve Francii daně zaplatil, říká investigativní novinářka Holcová

Domácí

Babiš pochybnosti kolem nákupu odmítá, tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna. Připustil, že tehdejší postup sice nebyl vhodný pro politika, on tehdy ale v politice ještě nebyl.

„Transakce sice proběhla před jeho vstupem do politiky, ovšem v tom schématu Andrej Babiš figuruje až v podstatě do roku 2020. Kontinuálně podepisuje dokumenty těch offshorových firem, kontinuálně tam probíhají další změny, další půjčky,“ řekla v pondělí Českému rozhlasu Radiožurnálu Zuzana Šotová ze serveru Investigace.cz.

V podobném duchu hovořila i zakladatelka tohoto webu Pavla Holcová, která upozornila, že nemovitosti Babišovi pořád patří. „Jsou nadále v jeho svěřenském fondu a splátka byla splatná v roce 2019, takže to rozhodně neskončilo rokem 2009,“ řekla v pondělí Právu.

Nejméně v devíti zemích začne vyšetřování kvůli Pandora Papers

Zahraniční

Policie se zatím nechce blíže vyjádřit k tomu, koho a co přesně bude v případu řešit. „Národní centrála proti organizovanému zločinu bude ve věci konat, a to nejen ohledně premiéra, ale i všech občanů ČR, kteří jsou v tzv. kauze Pandora Papers uvedeni,“ uvedl v pondělí mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

V mezinárodním novinářském projektu, který se zabývá využíváním offshorových společností, figuruje v uniklých dokumentech přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka, uvedl web Investigace.cz. Konkrétní jména kromě Babiše zatím server nezveřejnil, plánuje to udělat v tomto týdnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám