Hlavní obsah

Stín Pandora Papers dopadá i na britskou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Významný sponzor britské Konzervativní strany, který financoval i předvolební kampaň britského konzervativního premiéra Borise Johnsona, byl podle stanice BBC zapojen do kauzy Pandora Papers. Korporátní právník Mohamed Amersi věnoval straně od roku 2018 téměř 525 000 liber (15,5 milionu korun).

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Investigativní novináři z řady zemí zveřejnili dokumenty o podezřelých finančních transakcích stovek politiků a dalších osobností z více než 90 zemí označovaných jako Pandora Papers. Figuruje v nich také jméno Amersiho. Podle premiéra Johnsona jsou všechny dary Konzervativní straně prověřené.

Podle zveřejněných dokumentů se Amersi podílel na několika kontroverzních smlouvách švédské telekomunikační společnosti Telia. Dle zjištění BBC Panorama byl v roce 2010 Amersi zapojen do platby 220 milionů dolarů offshorové společnosti, kterou tajně vlastnila dcera tehdejšího uzbeckého prezidenta Islama Karimova. Americké úřady platbu popsaly jako „220milionový úplatek”. Firma Telia později dostala ve Spojených státech pokutu 965 milionů dolarů.

Babiš přiznal nákup nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy

Domácí

Amersi jakékoliv provinění odmítá. Jeho právníci v reakci uvedli, že obvinění z „vědomého” napomáhání korupci jsou lživá. Podle právníků citovaných listem The Guardian Amersi na projektu pracoval pouze šest týdnů, spoléhal na náležitý přístup svých předchůdců a „neměl žádný důvod” se domnívat, že by mohlo jít o úplatek.

Johnson o tom nevěděl

Britská média začala zkoumat sponzorské dary Konzervativní strany, která právě v těchto dnech zasedá v Manchesteru.

„O celé záležitosti jsem se dozvěděl dnes (v pondělí, pozn. red.). Vše, co k tomu mohu říct, je, že všechny dary jsou běžným způsobem prověřeny v souladu s pravidly stanovenými za labouristické vlády. Kontrolujeme je celou dobu,” uvedl britský premiér Johnson během své dnešní návštěvy Manchesteru.

Policie prověří informace o Babišovi z Pandora Papers

Krimi

Na titulních stranách zejména britského tisku se v pondělí hojně objevuje i někdejší labouristický premiér Tony Blair, jehož jméno se také objevilo v kauze Pandora Papers. Blair společně s manželkou ušetřil přes 312 tisíc liber (devět milionů korun) na dani z nákupu nemovitosti při koupi své londýnské kanceláře, uvedl server BBC.

Blairovi v roce 2017 koupili nemovitost v ceně 6,45 milionu liber (190 milionů korun) jako sídlo pro manželčinu právní poradenskou společnost Omnia a nadaci. Ke koupi došlo přes offshorovou společnost, která budovu vlastnila.

Podle Blairových na tomto způsobu prodeje trval původní majitel, píše BBC. Podle listu The Independent neexistují důkazy, že by se bývalý premiér cíleně vyhýbal zaplacení daní, ani že by transakce byla nelegální.

Stínová ministryně zahraničí a mluvčí opozičních labouristů Lisa Nandyová uvedla, že kauza Pandora Papers a její „chapadla špinavých peněz zasáhla srdce britské demokracie" a oznámila vznik nového orgánu, který „z Británie učiní nejméně přívětivé místo pro praní špinavých peněz na světě".

Babiš je pro zahraniční média ústřední postavou Pandora Papers

Zahraniční

V kauze Pandora Papers novináři z řady zemí zveřejnili odtajněné dokumenty o podezřelých finančních transakcích řady politických lídrů včetně českého premiéra Andreje Babiše. Ten si podle dokumentů pořídil v roce 2009 luxusní zámeček na jihu Francie prostřednictvím složité sítě offshorových firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám