Hlavní obsah

Tůma se ministrem stát nechce

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lídr vítězné TOP 09 v pražských volbách Zdeněk Tůma si poté, co si ODS a ČSSD na radnici ve velké koalici plácly, hledá pracovní uplatnění, byť z radnice neutíká. Padesátiletému zkušenému ekonomovi se zatím nerýsují hvězdné vyhlídky v další kariéře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Tůma (TOP 09)

Článek

Jako guvernér České národní banky – na tomto postu působil od roku 2000 do letoška – si Tůma měsíčně přišel na 382 tisíc korun hrubého. V 90. letech působil jako hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

Tůma funkci ministra odmítá, několikrát se však objevily spekulace, že by mohl nahradit ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Ten by zase vystřídal svého kolegu Leoše Hegera (TOP 09) v čele resortu zdravotnictví, kterého někteří v topce považují za „měkkého“. Také se spekulovalo, že by mohl kandidovat do vedení TOP 09 a dokonce na Hrad.

Na dotaz, zda nabídku do vlády dostal, Tůma Právu ve čtvrtek odpověděl, že nikoli a že o něčem takovém ani neuvažoval. Podle Tůmy je na takové otázky brzy.

„Před dvěma dny jsem pracoval na koalici a nepracoval jsem na plánu B, co budu dělat, když to nevyjde. Teď se musíme připravit na opoziční práci a na ustavující schůzi zastupitelstva. V mezidobí budu řešit, co budu dělat,“ řekl Právu.

Tůma neusiluje ani o placenou funkci předsedy kontrolního výboru v pražském zastupitelstvu, kterou občanští a sociální demokraté nabízejí opozici. Na dotaz, zda by takovou roli přijal, podotkl, že bude kandidovat někdo jiný než on.

Ještě předtím, než si exguvernér oblékl stranické tričko TOP 09, naznačoval, jak by se mohl živit poradenstvím pro byznys a občas by přednášel na vysokých školách jako třeba bývalý premiér Mirek Topolánek.

Uplatnění by mohl Tůma najít v některé z mezinárodních ekonomických organizací jako exministr Ivan Pilip, exguvernér a expremiér Josef Tošovský či bývalý předseda vlády Jan Fischer. V úvahu připadá i místo v dozorčí radě některého z prestižních podniků.

Schwarzenberg: Praha může ovlivnit vládu

Volby v Praze přitom nejspíš nezůstanou bez odezvy ve vládě. Včera to připustil šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Bude-li dole delší pnutí a nevraživost, tak to také bude mít vliv na vládu, víc k tomu teď nemohu říct,“ uvedl pro ČTK. Koalice podle Schwarzenberga bude dále spolupracovat, ale jinak jeho strana nemůže od občanských demokratů očekávat nějakou vstřícnost. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas míní, že komunální koalice vládní spolupráci neovlivní. „Nikdy tomu tak v minulosti nebylo. V letošním roce bylo koalic s účastí ODS a ČSSD uzavíráno méně než v letech 2002 a 2006. Zároveň v desítkách měst nad 10 000 obyvatel byly vytvořeny koalice s účastí TOP 09 s ČSSD, a to i bez účasti ODS a nehodláme z toho dělat žádné ukvapené závěry na celostátní úrovni,“ sdělil Nečas.

Hádka o tajemníka pro EU pokračuje

Spory mezi TOP 09 a ODS vedou mimo jiné o pozici státního tajemníka pro EU na úřadu vlády. TOP 09 ji nadále odmítá. Pro Schwarzenberga je nepřípustná představa, že by „zadními dvířky“ vzniklo ministerstvo pro evropské záležitosti.

„Jsem přesvědčen, že se s premiérem Nečasem jsem schopen domluvit, dokud nebude požadovat věci, které pro nás možné nejsou,“ prohlásil Schwarzenberg. „Proč mám já postupovat pravomoci ministerstva zahraničí úřadu vlády? Není pro to jediný rozumný důvod,“ dodal.

Podle Nečase ale debata vyplývá z koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády. „O fungování útvaru podřízenému předsedovi vlády, který bude mít na starosti koordinaci evropské politiky, je rozhodnuto na základě koaliční smlouvy. Povedeme s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem další věcnou diskusi a věřím, že se dohodneme,“ sdělil Nečas.

Anketa

Měl by Zdeněk Tůma přijmout funkci ministra?
Ano
19 %
Ne
81 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3688 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám