Hlavní obsah

Tři expremiéry vyslýchá policie kvůli zpackanému nákupu budovy pro ústav

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z protikorupční policie mají v posledních dnech napilno. Během tohoto a příštího týdne vyslýchají nebo budou vyslýchat bývalé premiéry posledních tří českých vlád a rovněž členy jejich kabinetu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Policie vyslýchá v kauze Vidnava tři expremiéry a také ministry. Ilustrační foto

Článek

V kauze čelí od února obvinění František Steiner, někdejší ekonomický náměstek bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), a také nedávný ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula.

Jde o čtyři roky starý nákup

Policie je podezřívá z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Oba označují obvinění za nesmyslné, prý jen plnili nařízení vlády. Policie řeší, zda tomu tak skutečně je a který kabinet o ústavu rozhodoval.

Jde o čtyři roky starý, údajně nevýhodný nákup zchátralé budovy bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku za 29 miliónů korun, ze které chtělo ministerstvo spravedlnosti už v roce 2005 udělat vůbec první detenční ústav pro odsouzené devianty.

To se však nikdy nestalo a teprve v těchto měsících se budova narychlo upravuje, aby z ní mohla být aspoň věznice lehčího typu.

V pondělí tak strávili na policii minimálně hodinu někdejší předsedové sociálnědemokratických vlád Stanislav Gross (ČSSD) a Jiří Paroubek (LEV 21).

Příští týden čeká totéž podle zjištění Práva i Mirka Topolánka (ODS). Dále například exministra spravedlnosti Pavla Němce, šéfa ČSSD a někdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku či současného správce státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Státní zástupce a vyšetřovatel vyhověli mému návrhu na výslech bývalých premiérů a ministrů vlád, které rozhodovaly o zřízení zabezpečovací detence i nákupu patřičného objektu,“ řekl v úterý Právu Steinerův advokát Jaroslav Ortman.

Gross: My jsme to nebyli

První na řadu tak podle něj přišel v pondělí Gross, za jehož vlády (srpen 2004 až duben 2005) se začalo o zřízení detenčního ústavu poprvé hovořit.

„Byl jsem vyslýchán jako svědek a k obsahu své výpovědi se nemohu vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení blíže vyjadřovat. Nicméně výslech se týkal toho, zda se v období mé vlády o této věci (o detenci) nějak rozhodovalo nebo jednalo, a to se nestalo,“ uvedl včera na dotaz Práva nynější advokát Gross.

Doplnil, že v době, kdy byl premiérem, vláda vzala „jenom na vědomí“ koncepci resortů spravedlnosti a zdravotnictví, jak by mohla detence pro devianty v budoucnu vypadat. „Zbytek se děl až po mně,“ doplnil Gross, kterého vyšetřovatel vyslýchal půldruhé hodiny.

Jeho nástupcem na postu premiéra byl Paroubek a právě za jeho vlády (duben 2005 až srpen 2006) vznikl a byl schválen zákon zavádějící zabezpečovací detenci, jehož autorem byl úřad Pavla Němce.

„Paroubek přinesl na výslech svou interpelaci na exministra Pospíšila a říkal, že za jeho předsednictví se ten zákon připravil a kromě jiného se ukládalo také to, zřídit někde detenční ústav. Tvrdil, že důvodovou zprávu měl ale na starosti Němec, že tam měla být finanční rozvaha a to, zda na ústav peníze jsou či nikoli, prý spadalo do resortu ministra financí, kterým byl Sobotka,“ přiblížil Ortman Paroubkovu hodinovou výpověď.

Bývalý premiér podle něj připomněl, že jednou dokonce ve Vidnavě byl a že se věc skutečně projednávala za jeho předsednictví. Nicméně štafetový kolík pak putoval dál a teprve za dob kabinetu Mirka Topolánka (září 2006 až květen 2009) došlo ke koupi samotné Vidnavy.

Výslechu se tak podle informací Práva nevyhnou ani oba jeho tehdejší ministři financí, Vlastimil Tlustý a Kalousek.

Oba obvinění, Steiner i Kula, od počátku tvrdí, že žádnou škodu státu nezpůsobili, protože vězeňská služba nyní budovu začala využívat. Také bývalý Steinerův nadřízený Pospíšil, kterého už policie rovněž vyslechla, k věci uvedl, že proti Steinerovi s Kulou nejsou žádné důkazy.

Úředníci podle něj nemohli být odpovědni za to, že stát neposkytl kvůli šetření peníze na rekonstrukci objektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám