Hlavní obsah

Trafiky politikům? Koalice neodolala

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Pokušení vysílat do dozorčích rad státních a polostátních firem partajní nominanty neodolala ani koalice soc. dem., babišovců a lidovců.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ta přitom kritizovala Nečasovu vládu, že se držela pomocí politického trafikantství, za což chtěli žalobci pohnat tři poslance k soudu.

Jen od začátku letošního roku současní ministři odeslali vládnímu personálnímu výboru dvacítku nových kandidátů do kontrolních orgánů těchto firem, přičemž více než třetinu z nich tvoří aktivní politici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Volná vstupenka

Potvrzují to oficiální údaje webu Úřadu vlády. Nejaktivnější byl za uplynulé více než dva měsíce ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který obsadil firmy v působnosti svého resortu nejen svými lidoveckými kolegy, ale také politiky Sobotkovy strany a Babišova hnutí.

Právě jeho resort spolu s Babišovými financemi jsou největšími zásobovateli personálního výboru. Pod obě ministerstva totiž spadá nejvíce firem.

Ačkoli by politické angažmá kandidátů do polostátních firem nemělo být bráno jako přitěžující okolnost, v mnohých případech se ale zdá, že je volnou vstupenkou.

Jurečka přitom na dotaz Práva jasně popsal zaběhlou praxi. „Je to především záležitost sociálních demokratů a ANO, koho mně v rámci svých nominací dávají,“ odpověděl na otázku, na základě čeho vybírá lidi do dozorčích rad.

Povodí řek i letový provoz

„Pokud mohu mluvit za KDU-ČSL, tak je politiků v těchto orgánech naprosté minimum,“ dodal šéf resortu zemědělství.

Ze zápisů personálního výboru plyne, že si partaje v posledních týdnech rozdělily posty vcelku rovnoměrně. Obdobně jako při desítkách personálních výměn v loňském roce.

Nejnověji v dozorčí radě Povodí Ohře zasedl neúspěšný lidovecký kandidát v loňských komunálních volbách, jinak také krajský tajemník strany Oldřich Rozšafný.

Lidovecký náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Celý zakotvil v Povodí Moravy, další lidovecký krajský zastupitel Zdeněk Nekola prošel do Exportní, garanční a pojišťovací společnosti.

Středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) získal křeslo v dozorčí radě Povodí Vltavy, Babišův poslanec Ladislav Okleštěk se zase uplatnil v Povodí Moravy.

Dalšího poslance hnutí ANO Romana Kubíčka vyslal ministr dopravy za ANO Dan Ťok do dozorčí rady Řízení letového provozu.

Zákonodárci a úředníci bez odměny

Nutno dodat, že poslanci a senátoři zastupující stát v dozorčích radách s účastí státu za svou činnost podle zákona o střetu zájmů nepobírají žádnou odměnu.

Bez odměn jsou také státní úředníci nominovaní do kontrolních orgánů, ale ministr Babiš to v jejich případě chce změnit, neboť za působení v dozorčí radě ručí celým svým majetkem.

Už několik měsíců sedí v dozorčí radě Povodí Ohře další Babišův poslanec Stanislav Pfléger, jeho poslanecký asistent Miroslav Šefara získal post v Povodí Labe. V dozorčí radě zasedl spolu s lidoveckým senátorem Petrem Šilarem. Personálním výborem před týdnem neprošel do Povodí Labe další soc. dem. hejtman, Lubomír Franc z Královéhradeckého kraje.

Jurečka hájí angažmá komunálních politiků v radách vodních společností tím, že to má logiku. „Pokud nastane jakákoli krizová situace, tak by měl mít kraj aktuální informace, takže v tom vidím logiku, aby politici z krajských samospráv byli zastoupeni v dozorčích radách povodí,“ tvrdí ministr.

Jurečka nicméně připustil, že není v silách ministra prověřovat odbornost a potřebné schopnosti lidí, kteří mají zastupovat stát v dozorčích radách. Právě od toho je prý vládní personální výbor. „Ten by měl posuzovat veškerá kritéria, a pokud se nepletu, tak už některá jména odmítl,“ prohlásil ministr.

Fungování výboru si přitom pochvaluje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který ho prosadil. Sedí v něm tři členové, které vyslaly koaliční strany.

Popište své úspěchy! A jste vůdčí typ?

„Jsem přesvědčen, že se omezily politické trafiky,“ řekl Právu před časem premiér. Podle něj si dnes každý může na webových stránkách vlády přečíst, kteří lidé jsou do dozorčích rad nominováni, takže výběr – jak dodal – neprobíhá někde v zákulisí.

Při čtení zápisů personálního výboru z pohovorů s kandidáty však nelze vyčíst, jaké jsou kvalifikační předpoklady každého nominanta, jakou má za sebou minulost a zda bez ohledu na odbornost patří do rezervoáru lidí konkrétní partaje. Zato se lze dočíst, že kandidát popsal své největší úspěchy a zamyslel se nad neúspěchy a zda je vůdčí typ.

Právě výběr lidí nejen do kontrolních orgánů firem, ale také do vedení měl řešit samostatný zákon. Vláda ale na začátku roku – jak Právo informovalo – kývla ministru financí Andreji Babišovi na zrušení tohoto úkolu. Návrh zákona měl předložit vládě do konce loňského roku.

Babiš se v uplynulých dnech nechal slyšet, že když je po zákonu taková poptávka, tak ho jeho resort připraví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Finance ale předběhl nezařazený senátor Libor Michálek, zvolený i s podporou lidovců, spolu s dalšími kolegy, kteří v minulých dnech předložili horní parlamentní komoře vlastní návrh.

Ten počítá s tím, že členové dozorčích rad firem s účastí státu by museli procházet výběrových řízením a jejich působení by bylo omezeno na tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám