Hlavní obsah

Topolánkův projev byl perfektní, břitký, ale také pubertální, zní z ODS

Novinky, Jiří Ovčáček

Projev bývalého premiéra a šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka na kongresu ODS byl podle neformálního vůdce rebelů Petra Tluchoře perfektní. Další z nespokojených poslanců Boris Šťastný vytknul, že Topolánek s "pubertální lehkostí" nehovořil o vlastní odpovědnosti za stav strany. Podobný názor má místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

„Mirek Topolánek byl jako obvykle perfektní. Vidím sice i jiné scénáře vývoje ODS, ale to nic nemění na kvalitě projevu. Chápu i jeho vzkaz Petru Nečasovi, že nemá kvůli špatnému zákonu bořit koaliční vládu,“ komentoval pro Novinky Topolánkův projev Tluchoř. Pozitivní hodnocení vystavil i další z rebelů, poslanec Marek Šnajdr.

„Jako každý jeho projev byl břitký, výstižný a tvrdě, leč pravdivě popsal situaci ODS,“ soudí Šnajdr.

Zapomněl vlastní odpovědnost, míní Pospíšil i Šťastný

Podle Šťastného ale v  proslovu chybělo přiznání vlastní odpovědnosti za stav strany. „Není možné Topolánkův projev přejít. Byl prostě typicky topolánkovský, spíše umělecký, než přemýšlivý. Na jedné straně provokativní a inspirativní, na straně druhé bez vyvození jakékoliv vlastní odpovědnosti,“ sdělil Šťastný.

„Ve schopnosti zbavení se odpovědnosti je opravdu Mirek absolutní mistr, svůj um by v tomto hledu mohl vyučovat na Harvardu. S pubertální lehkostí zapomněl na to, že to byl on, kdo zahájil ideovou rozplizlost ODS, zničující dělení na tvrdé jádro a měkký obal, byl to on, kdo stvořil nového Mirka Kalouska a kdo udělal z ODS pro veřejnost synonymum lobbistické strany,“ doplnil Šťastný.

Místopředseda ODS Pospíšil se také domnívá, že Topolánek při pronášení kritických slov opomenul vlastní odpovědnost za současnou situaci. „Je to trošku nepatřičné z jeho úst,“ podotkl Pospíšil.

Místopředseda občanských demokratů Pavel Drobil poznamenal, stejně jako Šťastný, že projev byl typicky topolánkovský. „Byl to klasický projev Mirka Topolánka,“ řekl.

Samotný Topolánek ostatně takový styl proslovu avizoval už ve čtvrtek. „Projev nabídne nějaké scénáře. Samozřejmě topolánkovským způsobem. Jinak to neumím,“ řekl Právu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám