Hlavní obsah

Topolánek pronese na kongresu ODS projev „topolánkovským způsobem“

Právo, Jiří Ovčáček

Bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek pohovoří v sobotu dopoledne k delegátům brněnského kongresu občanských demokratů. Pro Právo poznamenal, že projev bude pronesen „topolánkovským způsobem“. Věnován bude například možným scénářům dalšího vývoje ODS a české pravice jako takové.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek

Článek

„Projev zcela jistě nebude ostrý v tom smyslu, že by byl urážlivý. Bude zaměřen analyticky. Ukáže jiné příčiny současného stavu, než budou vidět delegáti kongresu. Jde o příčiny dlouhodobé. Projev nabídne nějaké scénáře. Samozřejmě topolánkovským způsobem. Jinak to neumím,“ řekl ve čtvrtek Právu Topolánek.

V projevu se vysloví se i proti tomu, aby byli odpůrci zvyšování daní mezi občanskými demokraty označování za rebely. „Je to nálepka, která nějakým způsobem vyděluje, ostrakizuje. I o tom budu hovořit ve svém projevu,“ poznamenal Topolánek.

Bývalý předseda občanských demokratů ocenil, že obdržel pozvánku na kongres. „Jsem rád, že mě pozvali. Pokládám to z jejich strany za slušné a od sebe pokládám za slušné přijet a s tou zkušeností, kterou mám, jim něco říct,“ prohlásil Topolánek.

Loni v dubnu Topolánek hovořil na oslavě pořádané na pražském Žofíně u příležitosti 20. výročí založení ODS. Kriticky se vyjádřil k tehdejší vládní spolupráci s VV. „Vláda s VV je větší hrozbou pro ODS, než kdysi opoziční smlouva s ČSSD,“ řekl.

Na Žofíně se kriticky vyjádřil i zakladatel ODS a prezident Václav Klaus. Prohlásil, že za Topolánka se občanští demokraté vydali špatným směrem a změny za předsednictví Petra Nečase označil za malé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám