Hlavní obsah

Nebude to nuda v Brně, přivítal Nečas delegáty kongresu ODS

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Brně byl dopoledne zahájen dlouho očekávaný kongres ODS, který zvolí nové vedení strany a rozhodne o budoucnosti premiéra Petra Nečase. Ten delegáty na úvod upozornil, že půjde o velmi zajímavé jednání, a poznamenal, že nepůjde o žádnou "nudu v Brně".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda strany Petr Nečas na volebním kongresu ODS

Článek

Nálada na kongresu je lehce nervózní, protože málokterý z delegátů dokáže odhadnout, jak celé rokování na brněnském výstavišti dopadne.

„Mám takové zlé tušení, že to dopadne špatně, že delegáti budou v tajných volbách hlasovat podle toho, co si o Nečasovi opravdu myslí, bez toho, že to může skončit chaosem,“ řekl Právu jeden z delegátů.

Předseda Petr Nečas se snažil nervózní situaci v úvodním slovu odlehčit. „V žádném případě to tady nebude žádná Nuda v Brně,“ řekl v narážce na známý film.

Na 600 delegátů bude rozhodovat o novém vedení strany, o směřování ODS, a tím i o nadějích kabinetu.

Otázkou je, kolik z delegátů si s sebou přivezlo v kapse svíčku na Nečasův politický hrob. I když premiér nemá oficiálního protikandidáta a i když získal nominaci v deseti krajských ODS ze čtrnácti, nemá totiž vyhráno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Tluchoř přichází na kongres ODS

Podpora Nečasova kabinetu se smrskla na 99 poslanců a koalice zoufale hledá další dva, a to i mezi VV.

Pitbul Kuba

O Nečasově podpoře se v šesti krajích z deseti, kde bodoval, nyní hlasovalo veřejně. To poněkud snižuje váhu těchto nominací, protože v neděli se na kongresu bude hlasovat tajně. Ostatně před deseti lety měl Nečas víc nominací na šéfa než Mirek Topolánek, a přesto prohrál.

Kdo má nominace
Na 1. místopředsedu
Martin Kuba
Miroslava Němcová
Hynek Fajmon
Na místopředsedu
Tomáš Chalupa
Pavel Blažek
Jiří Pospíšil
Ivan Fuksa
Daniela Filipiová

Nečasovi se těžko podaří obhájit výsledek z roku 2010, kdy ho v euforii po Topolánkově pádu volilo 538 z 617 delegátů, tedy 87,2 procenta. Nečas si tehdy „naporoučel“ místopředsedy podle svého gusta, ale v průběhu dvou let se mu tým fakticky rozpadl.

Pavel Drobil a Alexandr Vondra jsou ze hry. S Jiřím Pospíšilem se Nečas nepohodl a cestu si složitě hledal k Pavlu Blažkovi. Oba chtějí křeslo obhajovat. A Miroslava Němcová coby první místopředsedkyně má těžkého protikandidáta Martina Kubu, tohoto „pitbula“, jak se mu přezdívá, který je nově připraven krýt záda Nečasovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek se chystá na kongresu přednést projev

Naděje na místopředsednický post si dělá i „klausovec“, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, jediný kandidát z Prahy, protože ostatní pražští adepti do vedení – poslanec Boris Šťastný a primátor Bohuslav Svoboda – to vzdali.

Už teď je jasné, že bude postaráno o ostré debaty v širším vedení ODS. Ve výkonné radě zasednou středočeští rebelové Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a prezidentův poradce Jan Skopeček. Nově tam bude i občasný Nečasův poradce, bývalý místopředseda a exministr vnitra Ivan Langer, kterého olomoučtí voliči před dvěma lety vykroužkovali a nepustili ho do Sněmovny.

Členem užšího vedení (grémia) už je z titulu své nové funkce šéfa senátního klubu prostořeký teplický primátor Jaroslav Kubera, známý bojovník proti EU a regulacím.

Kromě volby nového vedení bude řešit kongres zásadní otázku – budoucnost vlády, kterou ohrožují rebelující poslanci.

Nejdiskutovanější nejspíš bude daňový balíček, se kterým Nečasův kabinet svázal svou existenci. O něm se mělo ve Sněmovně hlasovat již tento týden, ale vedení ODS prosadilo odklad na příští týden v naději, že kongres premiéra i vládu podpoří. Přimluvit se za kabinet přijede na kongres – jako jediný stranický předseda – šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Jednou z otázek pro kongres je i vliv Václava Klause na ODS. Prezident na kongres nedorazí, poslal jen zdravici, neboť letí na summit do Laosu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám