Hlavní obsah

Kalousek se raduje, že ODS rozhádal kvůli pitomosti, tvrdí Fuksa

Právo, dan

Problémy ODS se podle jednoho z rebelujících poslanců ODS Ivana Fuksy líbí především ministrovi financí a místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Ten prý dosáhl svého a dokázal rozhádat občanské demokraty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa

Článek

Pohnul s vámi proslov premiéra Nečase, v kterém na vás apeloval, abyste hlasovali s vládou o daňovém balíčku?

Pohnul, protože pan premiér několikrát řekl, že je potřeba provést změnu vládnutí. Což neustále odmítal na výkonné radě po prohraných volbách. Vnímám to jako pozitivní signál. Dokonce to napsal v pastýřském dopise všem členům ODS.

Otázka jenom zní, jestli jsme schopni toho dosáhnout, protože jsme před dvěma lety na kongrese říkali ústy pana předsedy, že nebudeme zvyšovat daně. My je teď zvyšujeme. Výzva, ať nepokládáme vládu, je lichá, protože my celou dobu říkáme, že nechceme pád vlády, že nechceme předčasné volby a že nechceme zvyšování daní. Nezaregistroval jsem náznak nějaké dohody

Premiér říkal, že ten kompromis, který vám nabídl je dobrý a měli byste ho přijmout.

Ten kompromis vede k tomu, že kvůli šesti miliardám v biliónovém státním rozpočtu budeme naštvávat deset miliónů lidí kvůli zvyšování DPH. Způsobujeme to, že podnikatelé stále nevědí, jaké bude DPH. Všichni vědí, že největší stabilita je, nic neměnit. Navíc se daň nevybírá tak, jak se očekávalo.

Jaké nabízíte řešení?

Schvalme devět bodů konsolidačního balíčku, jak je předložený. Vyškrtněme z to jen jednu věc a tou je DPH. To je velmi dobrý kompromis pro pana premiéra - 9:1. Ale pan premiér chce hýbat pouze jednou sazbou, a to by byl dohoda 9,5:0,5. Kvůli takovéto pitomosti se ODS rozhádává.

Ten kdo stvořil konsolidační balíček (ministr financí Miroslav Kalousek; pozn. red.) Tak má radost, docílil svého. ODS prohrála volby, tedy i ten autor balíčku prohrál volby, dosáhl rozhádání ODS zevnitř. Pokud se ODS nedohodne na kongresu, že se daně zvyšovat nebudou, tak očekávám, že autor balíčku přijde a velkoryse to nabídne.

Vy jste o tom s ministrem Kalouskem mluvil?

Ne, je to jenom logická úvaha.

Reklama

Výběr článků

Načítám