Hlavní obsah

Je to pro mě politická lekce, kál se v projevu Nečas

Novinky, jas
Brno
Aktualizováno

Premiér a předseda ODS vystoupil na sobotním projevu na kongresu ODS se slovy pokory. Uznával své chyby z poslední doby. Vysvětlil to tím, že byl zahlcen prací a neměl dost času mluvit se svou vlastní stranou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas

Článek

„Úspory, škrty, reformy,“ shrnul Nečas dosavadní technokratickou rétoriku, na níž již musí být občané alergičtí. Předseda ODS připustil i přílišnou loajalitu s některými ministry.

Řekl také, že to, co ostře vytýkal svým spolupracovníkům v soukromých jednáních, měl stejně ostře říkat i nahlas na veřejnosti. Jako příklad dal problém s novým registračním systémem automobilů.

„Naše značka je poškozena,“ varoval Nečas spolustraníky. Veřejnost si podle něj nyní ODS spojuje s kmotry, klientelismem či korupcí, byť strana podle něj taková není. „Ani já takový nejsem,“ dodal.

"Musí na nás být vidět, že nám nejde osobní prospěch, ale obsah politiky,“ uvedl Nečas. Strana se rovněž musí přestat sebepoškozovat a nalepovat na sebe negativní nálepky typu „strana kmotrů“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS při projevu na Kongresu

Strana podle něj musí od nejnižších úrovní vytěsňovat nedůvěryhodné osoby, aby se do nejvyšších pater dostali pouze schopní a důvěryhodní. Po těchto slovech se sálem rozezněl potlesk

Ztratili jsme elity

Nečas také kritizoval situaci ve straně a volební výsledek. Upozornil, že strana ztratila místní elity, ať už jde o lékaře či učitele. Strana podle něj musí dát na kandidátkách prostor i nestraníkům, kteří mají blízko k hodnotám ODS.

O volební porážce se podle Nečase rozhodlo bezprostředně před volbami. Voličům prý vadilo především to, že neodešli lidé spojovaní s korupcí a skandály. „Voliče otrávila i bratrovražedná válka na pravici,“ dodal Nečas, podle něhož na tomto konfliktu nevydělala ani TOP 09. „Všichni bychom si toho měli být vědomi,“ dodal.

Berete si zemi za rukojmí, navezl se do rebelů

Další potlesk sklidil Nečas po slovech o vnitřní rozhádanosti, která podle něj občanské demokraty poškozuje v očích příznivců zhola nejvíce. Následně připomněl, že daňový balíček, který je trnem v oku rebelům, je koaliční kompromis. Připomněl i to, že ke zvýšení daní museli přistoupit i pravicové vlády v dalších evropských zemích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda strany Petr Nečas vystoupil s úvodním projevem na volebním kongresu ODS, který se konal 3. listopadu 2012 v Brně.

Zároveň připomněl, že i v minulosti musely vlády s účastí ODS sahat ke zvyšování daní. Nečas zmínil i jméno jednoho z rebelů Petra Tluchoře, který byl u těchto opatření v minulosti. Podle šéfa ODS nejde rebelům o ideje, ale o mocenský boj uvnitř ODS.

„Bereme si jako rukojmí naši zemi. Naše země potřebuje být stabilní a my si s ní musíme přestat hrát," rozčílil se na kongresu Nečas a sklidil za svá slova mohutný potlesk.

„Já chci politickou diskusi v ODS,“ přiznal Nečas s tím, že i v politice je třeba se v určitém okamžiku rozhodnout. Zároveň připomněl, že ač sám byl často v minulosti poražen, vždy ctil většinový názor. „Jinak budeme spolek anarchistů,“ dodal.

Tři scénáře dalšího vývoje

Nečas nastínil i trojici možných dalších scénářů. První počítá s neutuchající důvěrou voličů, kteří stranu vždy nakonec podpoří. Podle předsedy ODS je lichý. Stejně jako ten, který by akcentoval výměnu předsedy a důraznější vymezování proti vládním partnerům.

Nečas prosazuje třetí scénář, který počítá s již zmiňovaným otevřením strany pro osobnosti stojící mimo struktury ODS a jasně deklarovanou spoluprací pravicových stran. Ty by se měly přestat osočovat a měly by pravicovým voličům nabízet srozumitelné alternativy.

Reklama

Výběr článků

Načítám