Hlavní obsah

Topolánek se rozhodl, že neodstoupí

– Praha • Aktualizováno

Mirek Topolánek se po celodenním jednání nejužšího vedení ODS rozhodl, že z funkce šéfa strany neodstoupí a občanské demokraty povede do voleb. Topolánek to sdělil na tiskové konferenci po jednání grémia strany.

Článek

„Zůstávám nadále předsedou Občanské demokratické strany a povedu ODS do voleb. Toto mé rozhodnutí mí kolegové respektují,“ řekl Topolánek na tiskové konferenci.

Topolánek se sice za své výroky omluvil, ale zdůraznil, že je média vytrhla z kontextu. Doufá také, že budou jeho výroky správně pochopeny.

Vím, že to je můj největší nedostatek. Ale já neslušně jen mluvím, ale neslušně nekonám
Mirek Topolánek

„Nikdy nebudu nakašírovaným politikem, který bude své názory posouvat podle doporučení marketingových poradců,“ uvedl mimo jiné Topolánek ve svém prohlášení.

"Nebudu používat ploché věty a vyjadřovat se oklikou a nekonkrétně. Říkám ale také, že si budu dávat pozor na pusu, aby se moje vyjadřování nestávalo zbytečně předmětem veřejné debaty. Vím, že toto je můj největší nedostatek, ale ujišťuji vás všechny, že na rozdíl od svého soupeře možná někdy neslušně mluvím, ale nikdy neslušně nekonám," řekl Topolánek.

"Říkám ale také, že si budu dávat pozor na pusu, aby se moje vyjadřování nestávalo zbytečně předmětem veřejné debaty. Vím, že toto je můj největší nedostatek, ale ujišťuji vás všechny, že na rozdíl od svého soupeře možná někdy neslušně mluvím, ale nikdy neslušně nekonám," uvedl Topolánek na tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Langer s Mirkem Topolánkem

Byl prý připraven se funkce vzdát

Topolánek byl podle svých slov připraven se funkce vzdát a podpořit nové vedení, nicméně za nejrozumnější uznal zůstat ve funkci.

Grémium strany nemůže předsedu odvolat, může v této chvíli pouze sám odejít. "K žádnému hlasování nedošlo, je to mé rozhodnutí,“ zdůraznil Topolánek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Langer, Petr Tluchoř a Mirek Topolánek

Topolánek si myslí, že úterním jednáním jeho aféra uvnitř strany skončila. Výkonná rada se má sejít ve čtvrtek. "Domnívám se, že se bude zabývat tím, jak vyhrát volby," konstatoval.

Klaus Topolánka odsoudil
Topolánkovo chování v úterý kritizoval prezident Václav Klaus, který je znám nepříliš lichotivým hodnocením svého nástupce v křesle šéfa ODS.
„V každém případě se památným rozhovorem pana Topolánka pro časopis Lui něco událo a já si myslím, že se to nedá odestát,“ uvedl Klaus při zahajování výstavy Kníže Václav – světec a panovník.
Prezident je přesvědčen, že se Topolánkův počin odrazí na politické scéně. „Ale jak tím zamíchají ti hráči, jak v nich bude vítězit racionální pocit, loajalita, chytrý, nebo špatný kalkul, to já nemohu posoudit,“ citoval server lidovky.cz prezidenta.
„O tom, že já různé typy vulgárního chování, sprostých slov, urážení lidí, pohrdání lidmi zásadně odsuzuju dlouho dobu, to nosím dříví do lesa, to neříkám nic nového a překvapivého,“ dodal Klaus.

Topolánek čelil výzvě k odchodu z čela strany kvůli svým kontroverzním výrokům mimo jiné o homosexuálech, církvi a Židech.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka v pondělí doporučil Topolánkovi, aby opustil stranickou kandidátku pro květnové volby a případně i předsednický post ve straně.

Proti Topolánkovi také Vondra, Němcová a Julínek

Mezi špičkami ODS, které se v pondělí přidaly na Sobotkovu stranu, figuroval například senátor Alexandr Vondra a místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, či exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Další vrcholní představitelé se k Sobotkově výzvě stavěli i s ohledem na blízkost termínu voleb zdrženlivě.

Topolánek se během neformálního rozhovoru vyjádřil nekorektně na adresu církví a jeho výroky se mohly dotknout i homosexuálů a Židů.

Topolánek při fotografování pro gay magazín LUI například řekl, že církev se prosadila díky oblbování mas, díky vymývání mozků, dále se vyjadřoval na adresu ministra dopravy a premiéra. O ministru dopravy Gustavu Slamečkovi řekl, že uhne, když jde opravdu do tuhého. "A to ten (premiér Jan) Fischer prostě je Žid, není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem," dodal.

Za výroky se záhy omluvil a trvá na tom, že byly vytrženy z kontextu.

Anketa

Jak může setrvání Mirka Topolánka ovlivnit výsledek ODS ve volbách?
Straně to uškodí
77,6 %
Straně to pomůže
6,2 %
Nijak to volby neovlivní
16,2 %
Celkem hlasovalo 19520 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám