Hlavní obsah

Setrvání Topolánka v čele ODS je ta nejhorší možná varianta, míní politolog

Novinky, Jiří Mach

Politolog Jan Kubáček byl výsledkem 12hodinového jednání grémia ODS, během něhož se Mirek Topolánek rozhodl zůstat ve funkci, překvapen. Podle něj si strana vybrala tu nejhorší možnou variantu, která v důsledku stranu oslabí vůči konkurenční ČSSD, voliči se navíc začnou orientovat na menší pravicové strany. ODS navíc dala najevo, že je dezorientovaná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové grémia ODS

Článek

"Nepočítal jsem s tím, že zvolí tu nejhorší možnou variantu, jaká může být. Z mého pohledu zklamal Topolánek obě dvě skupiny. Těm, kteří říkali, že musí bojovat a musí vydržet, oznámil, že je to jen podmíněné pokračování. Ale zároveň zklamal i ty, kteří tvrdí, že tato chyba byla finální a měl by dát prostor někomu jinému. Už to bude lídr, který má zkrátka ultimátum, lídr na dobu určitou, což nikdy velké straně nepomůže,“ sdělil Novinkám Kubáček.

Zároveň se podle politologa ukázalo, že ODS nemá Topolánka kým nahradit. "ODS neví, s kým dál pokračovat, že je v podstatě dezorientována, protože 12 hodin někoho hledá, a pak ho nedokáže nalézt,“ podotkl Kubáček a doplnil úsloví, podle něhož se lídr nehledá, ale lídr přichází.

Podle odborníka to nahrává konkurenci a ODS to ještě oslabí. Některé voliče, zejména ty vzdělanější, by to totiž mohlo odradit s tím, že kandidát na premiéra a předseda konzervativní strany nemůže mluvit i tímto způsobem.

Modelový obraz pomyslného šéfa ODS pak Kubáček načrtl jako člověka, "který by byl schopen nastínit strategii strany, najít několik srozumitelných důvodů volby pro ODS a musel by to být člověk, který dokáže být slušný a civilní, čili dokáže ilustrovat obraz ODS jako strany civilní občanské pravice“.

Reklama

Související články

Topolánek se rozhodl, že neodstoupí

Mirek Topolánek se po celodenním jednání nejužšího vedení ODS rozhodl, že z funkce šéfa strany neodstoupí a občanské demokraty povede do voleb. Topolánek to...

Výběr článků

Načítám