Hlavní obsah

Topolánek před volbou prezidenta slíbil lidovcům Čunka ve vládě

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pátek ráno těsně před druhou volbou prezidenta v rozhovoru pro ČT řekl, že navrhne návrat předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády. Zároveň popřel slova šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, který ve čtvrtek tvrdil, že občanští demokraté mají zajištěných 148 hlasů poslanců a senátorů.

Článek

"Pokud KDU-ČSL chce Jiřího Čunka ve vládě, bude ho mít,“ vzkázal lidovcům Topolánek před páteční druhou prezidentskou volbou s tím, že je přirozené, aby předseda koaliční strany byl zároveň členem kabinetu.

"Jiří Čunek je předsedou koaličního partnera - KDU-ČSL. Jeho trochu vynucený odchod z vlády po vyšetření a uzavření všech těch kauz byl celkem - tehdy v té situaci - samozřejmý. Dnes jeho návrat je otázka toho: pokud KDU-ČSL chce mít svého předsedu ve vládě, bude ho mít," řekl Topolánek ČT.

Premiér uvedl, že pro Čunkův návrat do vlády je KDU-ČSL. "Já to beru za přirozené. Stejně jako ve vládě je Martin Bursík, bude dobře, když tam bude i předseda KDU-ČSL," dodal.

Bursík: Topolánkovo prohlášení není příliš šťastné

Bursík ČTK řekl, že Topolánkovo prohlášení tak krátce před volbou prezidenta nepokládá za příliš šťastné. "Je to otázka vkusu, ale je to v pravomoci premiéra," uvedl.

"Pro mě, pro zelené i myslím pro Českou republiku je nejdůležitější, aby případný návrat Jiřího Čunka neznamenal odchod Karla Schwarzenberga z vlády. To je teď moje absolutní priorita," prohlásil Bursík.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunek kabinet loni opustil kvůli opětovnému otevření případu, v němž čelil obvinění z korupce. V listopadu však žalobce trestní stíhání definitivně zastavil a KDU-ČSL nyní žádá návrat svého lídra do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj.

Hlavně zelení ale varují, že nemohou být s Čunkem v jedné vládě. Topolánek uvedl, že zatím nemá předjednaný jejich souhlas s návratem lidoveckého šéfa do ministerské funkce.

Lidovci jsou před druhou prezidentskou volbou nadále rozdělení v otázce, kterého z kandidátů zvolit. Z 24 zákonodárců KDU-ČSL jich v první volbě zvedlo ruku pro Václava Klause 13.

Topolánek: ODS nemá pro Klause 148 hlasů

V rozhovoru pro ČT Topolánek také prohlásil, že ODS nemá pro Klause zajištěných 148 hlasů poslanců a senátorů, jak ve čtvrtek tvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Oni vždycky byli komunisti nějak lépe informovaní než ostatní, ale my je teda určitě nemáme. My se snažíme udržet své volitele, a pokud je udržíme, tak budeme mít dostatečný počet přirozených volitelů pro Václava Klause v jakékoliv volbě," řekl Topolánek ČT. Odmítl ale upřesnit, kolik přesně hlasů ODS Klausovi zajistila.

Klausovo znovuzvolení oficiálně podporuje všech 81 poslanců a všech 41 senátorů ODS. V první volbě hlasovalo pro Klause mimo jiné i 13 lidoveckých zákonodárců, uvedl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Pokud by současného prezidenta znovu podpořili všichni zákonodárci ODS, bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka i nezávislé senátorky Jana Juřenčáková a Liana Janáčková, potřeboval by od lidovců ještě alespoň 15 hlasů.

Kdyby se v rámci dnešní druhé volby prezidenta konala všechna tři kola a třetího kola by se účastnilo všech 281 poslanců a senátorů, vítěz by v něm potřeboval získat nejméně 141 hlasů. Klausovi minulou sobotu uniklo znovuzvolení o jeden hlas - získal jich 139 od 278 zákonodárců.

Reklama

Související články

Lidovci podpoří s ODS tajnou volbu

Lidovečtí poslanci a senátoři si v úterý po poledni na společném jednání odhlasovali usnesení, na kterém si doporučili podporovat tajnou volbu prezidenta....

Výběr článků

Načítám