Hlavní obsah

Topolánek: Musíme zvolit někoho, kdo bude umět hrát tvrdou hru

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek ve čtvrtek představil svůj volební program a vizi, se kterou chce uspět v boji o prezidentské křeslo. Na první tiskové konferenci se zaměřil na zahraniční politiku. Je proti přijetí eura, pro důraznou obranu evropské hranice a kritizuje házení muslimů do „jednoho pytle”. Češi si podle něj musejí zvolit prezidenta, který umí hrát tvrdou hru.

ZÁZNAM: Tisková konference prezidentského kandidáta Mirka TopolánkaVideo: ČTK

 
Článek

„Chci zajistit lidem bezpečí a hájit jejich práva. Chci bránit svobodu, demokracii, lidská práva a spojovat lidi dohromady,” řekl Topolánek na tiskové konferenci.

„Současná doba je poměrně komplikovaná. Nemůžeme si dovolit zvolit kladeče věnců nebo dekorativního prezidenta nebo někoho, kdo nemá politické zkušenosti. Musíme zvolit někoho, kdo bude umět hrát tvrdou hru,” doplnil kandidát na prezidenta.

Proti přijetí eura

Topolánek také řekl, že je pro aktivní politiku, jak ve směru k NATO, tak ve směru k EU. Zároveň ale dodal, že je proti přijetí eura. „Odmítám přijetí eura. Dělat vlastní měnovou politiku je cesta, kterou bychom měli dělat i my. Jsem jednoznačně proti tomu, abychom platili cizí dluhy,“ řekl Topolánek s tím, že přijetí eura by Česko zbytečně zatížilo a do budoucna zadlužilo.

„Pokud EU nebude schopná chránit svou hranici, tak budu ten první, který bude říkat, že musíme chránit hranici vlastní,” řekl důrazně Topolánek. Ženevské konvence České republice podle něj ale jasně říkají, jaké uprchlíky je třeba přijmout.

Nemusím se Evropě představovat. Umím vyjednávat velmi tvrdě a Česká republika to potřebuje
Mirek Topolánek

Česko podle něj mimo jiné potřebuje zhruba 100 tisíc pracovníků, kteří zvýší blahobyt země. „Očekáváme, že sem přijdou lidé, kteří zde budou chtít pracovat,” doplnil expremiér.

Za problematické vnímá to, že někteří čeští politici hází muslimy do jednoho pytle, což podle něj dělá i současný prezident Miloš Zeman.

Zeman jako největší soupeř

Toho také považuje za hlavního soupeře v boji o Hrad. „Pokládám ho za největšího soupeře. Nemám potřebu se ale vůči němu vymezovat. Myslím, že on se vymezuje vůči sobě sám,” doplnil Topolánek.

Zároveň také zdůraznil, že je člověkem, který se na evropské půdě nebude muset představovat. „Nemusím se Evropě představovat. Umím vyjednávat velmi tvrdě a Česká republika to potřebuje,” uvedl.

Ještě před svým vystoupením na pódium pozval svou ženu a bývalou poslankyni za ODS Lucii Talmanovou a představil ji novinářům jako budoucí první maminku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám