Hlavní obsah

Fischer má dárce z ciziny, nejvíc dostává Drahoš

Právo, Karolina Brodníčková

Boj o Hrad svede nakonec devět kandidátů, zbytek vyřadilo ze hry ministerstvo vnitra, neboť nesplnili podmínky: neodevzdali dostatečný počet podpisů občanů ani zákonodárců. Nejvíc peněz na kampaň dostává od sponzorů bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, nejméně producent Petr Hannig.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mirek Topolánek, který mohl dostat pokutu za to, že ještě neregistroval svůj účet na dohledovém úřadu, dostává od lidí tisícovky, Miloš Zeman haléře s kritickými vzkazy.

Pohyb na účtu se rozproudil i u bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera, kterému přistál dar téměř 1,5 miliónu korun od německé poradenské investiční firmy Fontis Family Offi ce a téměř 700 tisíc ze švýcarského účtu s podpisem Kaete und Karolin. Zůstatek jeho účtu v pátek činil přes 3,2 miliónu.

„Dárce ze Švýcarska ještě bankovní cestou kontaktuji, dejte mi prosím čas. S druhými dárci, s firmou Fontis, která sídlí v Německu, jsem osobně jednal a zůstáváme v kontaktu, zaujala je má kandidatura. Mají zájem na evropském směřování České republiky,“ napsal Právu Fischer.

Dary od zahraničních sponzorů jsou v prezidentské kampani na rozdíl od parlamentní dovoleny.

Od dárce bez limitu

Toho využívá bývalý šéf Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek, který dostává dary takřka výhradně od svého mecenáše a zakladatele ODA Pavla Sehnala. Ten mu poslal celkem už pět miliónů korun.

Zdaleka nejvíc peněz dostává od sponzorů Drahoš. Ve čtvrtek mu milión na účet poslal jeden ze sponzorů KDU-ČSL, developer Luděk Sekyra. Drahoš však dostává i velké množství desetitisícových a statisícových darů. Zůstatek jeho účtu činil v pátek přes 10 miliónů.

Textař Michal Horáček od počátku tvrdil, že si bude kampaň platit výhradně sám, a dle transparentního účtu tak činí. Pro kampaň měl v bance v pátek vyčleněno 3,6 miliónu korun.

Na účtu Topolánka bylo včera něco přes 100 tisíc. Expremiér svůj účet ještě neregistroval na dohledovém úřadu, a podle zákona by mu tak mohla hrozit pokuta od sta tisíc do půl miliónu. Jak ale řekl Outlý, úřad k takovým opatřením nepřistoupí.

Zákon totiž tvrdí, že kandidát musí oznámit číslo účtu pět dní od vyhlášení data voleb, nepamatuje však na případy, kdy se člověk rozhodne kandidovat po vypršení této lhůty.

Topolánek účet zřídil hned při odevzdání kandidatury na resort vnitra, tedy 7. listopadu. „Myslím, že není co řešit,“ řekl Outlý. Zmínil, že Topolánek žádnou kampaň předtím nevedl.

Hannig nemá ani tři tisíce

Tisícovky prší na účet lékaři a aktivistovi Marku Hilšerovi, celkem měl v pátek na kampaň k dispozici přes 300 tisíc korun. Kandidát Realistů Jiří Hynek měl na účtu 163 tisíc korun. Nejméně peněz na kontě měl Hannig, a to 2601 korun.

Původně chtělo do boje o Hrad 20 kandidátů, 11 z nich ale nesplnilo podmínky. Nutné bylo odevzdat petice s podpisy 50 tisíc občanů, nebo 10 senátorů či 20 poslanců. Osm z kandidátů nepředložilo nic. Další zase odevzdal pouze jeden podpis poslance, dva kandidáti zase odevzdali nedostatečný počet občanských podpisů.

Limit pro kampaň do prvního kola je 40 miliónů pro každého kandidáta, pro druhé dalších deset miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám