Hlavní obsah

Topolánek chce novou vládu začátkem prosince

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek se ve středu shodl s prezidentem Václavem Klausem na tom, že se objevil zárodek řešení povolební situace. Jedná se o širší dohodu demokratických stran na vládě, která by měla dočasný mandát a řešila by situaci ve Sněmovně. Topolánek bude chtít pro své řešení získat souhlas od víkendového kongresu ODS. Topolánek uvedl, že bude usilovat o to, aby byla dohoda uzavřena začátkem prosince.

Článek

"Řešení bude předmikulášské spíše než potříkrálovské," řekl premiér, načež prezident vyzval novináře, aby si tuto větu zapamatovali. Sestavení vlády do Vánoc považuje za možné i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. [celá zpráva]

Klaus se Topolánka ptal na půdorys řešení politické krize a na časový mandát. "O složení nové vlády jsme prakticky nehovořili," uvedl Klaus. Předseda vlády řekl, že "je jisté pouze jedno jméno, a to je jméno premiéra". O možných členech nové vlády se už ale spekuluje. [celá zpráva]

Prezident vyjádřil uspokojení nad tím, že premiérovo úsilí nabralo určitý směr. "Objevují se zárodky řešení," uvedl Klaus.

To zopakoval i Topolánek: " Zárodek řešení je na světe, potřebuji ale, aby mi k němu dal mandát kongres ODS."

Prezident chce od Topolánka další výsledky hned po kongresu

Klaus zdůraznil, že mu záleží na tom, aby situace neusnula. Hned po ukončení víkendového kongresu ODS bude očekávat od Topolánka další kroky. "Jsem přesvědčen, že další zpráva bude konkrétnější," dodal prezident.

Řešení, které se rýsuje, je podle premiéra založeno na širší shodě demokratických stran a na dočasném termínu takto vzniknutého kabinetu. [celá zpráva]

Dohoda by také měla řešit situaci ve Sněmovně. Její předseda, sociální demokrat Miloslav Vlček, byl zvolen jen dočasně a to do třetího pokusu o sestavení vlády. Nahradit by jej mohl předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Po kongresu proběhnou jednání o institucionální podobě vlády, až pak o složení," upřesnil Topolánek.

Prezident po setkání také řekl, že se s Topolánkem zatím nedohodl na termínu další schůzky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám