Hlavní obsah

ODS: předčasné volby mohou být až v roce 2009

Právo, Novinky, znk, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS si přeje předčasné volby, které by se měly uskutečnit co nejdříve. Skutečný termín ale bude záležet na dohodě politických stran. ODS nechce vládnout s komunisty, vylučuje také velkou koalici a opoziční smlouvu. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek by preferoval vládu s přímou účastí ČSSD. Vláda by podle něj mohla vydržet až do roku 2009. Bude záležet na tom, jak bude kabinet proreformní.

Článek

Podle premiéra bude termín předčasných voleb záležet nejen na dohodě politických stran, ale také na tom, jestli bude sestavený kabinet plnit svoji modernizační funkci. "Čím hloubější reformy, tím později mohou být předčasné volby," uvedl Topolánek. Předčasné volby by se tak mohly teoreticky konat až v roce 2009.

Podle vícepremiéra Petra Nečase by předčasné volby mohly proběhnout v roce 2007, v první polovině roku 2008 nebo po ukončení předsednictví EU. Termín 2007 ale neodpovídá aktuální situaci. "Tuto variantu podporuje jen 87 hlasů," uvedl Topolánek s ohledem na součet mandátů ODS a Strany zelených.

Právě pro zelené je nejzazší termín pro vyhlášení voleb rok 2008. Podle Topolánka bude muset každá strana učinit určitý ústupek. "Naše řešení umožňuje zachovat tvář všem politickým stranám," dodal.

Topolánkovu linii bude schvalovat stranický kongres

O tom, kolik stran se bude kabinetu účastnit a jestli bude politický nebo poloúřednický, se zatím nejednalo. "Podoba nového kabinetu bude záležet na tom, jaké straníky či nestraníky do něj vyšlou strany," řekl šéf ODS.

Premiér také zdůraznil, že ODS si nepřeje vládu s komunisty, velkou koalici ani opoziční smlouvu. Rád by také, aby se ČSSD účastnila vlády přímo.

Topolánek se bude snažit prosadit svoji koncepci na víkendovém kongresu strany. "Pokusím se kongres přesvědčit," uvedl. Další stranická jednání proběhnou až příští týden.

Předseda ODS se ve středu setká s prezidentem Václavem Klausem a bude ho informovat o dosavadních výsledcích jednání.

ODS považuje posunutí voleb za velký ústupek

Na předčasných volbách trvá i grémium ODS, které o tom rozhodlo v úterý dopoledne. I přes prohlášení jejich předsedy mnozí občanští demokraté nadále dávají přednost volbám v roce 2007.

Předseda europoslanců a člen grémia ODS Jan Zahradil řekl Právu, že ODS udělala veliký ústupek tím, že zahrnula do možných variant termín předčasných voleb v roce 2008. "O čem se vedl na grémiu ODS spor, kde byly pozice zakopané, je míra dočasnosti," řekl Zahradil.

Premiér Topolánek hájil podle Zahradila donedávna termín 2007 a soc. dem. zase trvala na roku 2008, nicméně nyní se podařilo prolomit ledy a ODS je ochotná se bavit i o termínu v roce 2008. To označil Zahradil za ústupek. I rok 2009 je termín, o kterém se lze podle Zahradila bavit, ale zůstává otázkou, zda je to reálné. Ze strany ODS podle europoslance existuje prostor pro takovouto debatu.

Místopředseda ODS  Petr Bendl v pondělí uvedl, že kvůli soc. dem. a dalším stranám "se termín předčasných voleb bude posunovat, bude-li vůbec".

Volby na jaře příštího roku pokládá nadále za nejlepší také Nečas a  místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Reklama

Související články

Topolánkova jednání zmátla špičky ODS

Pondělní vyjednávací kolečko v pražské vládní Kramářově vile, kde se šéf ODS a odstupující premiér Mirek Topolánek setkal s předsedy soc. dem. a zelených,...

Výběr článků

Načítám