Hlavní obsah

TOP 09 odvolala z dopravního podniku Vodrážku a Noska z ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská rada, kterou po rozpadu koalice tvoří jen členové TOP 09, odvolala v pátek z dozorčí rady Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) občanské demokraty Davida Vodrážku a Josefa Noska. Dopravní podnik je největší městskou firmou. Rada také vyzvala vedení podniku, aby se pokusilo změnit smlouvu na nákup tramvají, která město finančně zatěžuje.

Foto: Petr Horník, Právo

David Vodrážka v dozorčí radě DPP skončil

Článek

Josef Nosek měl v radě města na starosti dopravu. Tyto kompetence včetně problematiky dostavby tunelu Blanka po něm převezme radní Pavel Richter (TOP 09), rozhodli radní.

"Důvodem ale může být, že jsem v dopravním podniku nejdéle, mám historickou paměť a upozorňoval jsem na řadu chybných kroků a rozhodnutí," řekl k odvolání Vodrážka s tím, že pro některé kroky i odmítl hlasovat.

V radě města zůstalo po čtvrtečním rozpadu koalice ODS a TOP 09 pouze šest členů za TOP 09. Stranu nyní čekají jednání o budoucím uspořádání. Ve hře je koalice s ČSSD nebo menšinová vláda TOP 09.

Kvůli rozkolu v hlavním městě se do sebe strany pustily i na nejvyšší úrovni. Představitelé ODS naznačili, že podobný scénář chystá jejich koaliční partner i v rámci vládní koalice, což TOP 09 odmítla. [celá zpráva]

Změňte smlouvu o nákupu tramvají

Situace v zadluženém dopravním podniku je jedním z důvodů, proč TOP 09 podle svých slov přistoupila k vypovězení koaliční smlouvy. Dopravní podnik, jehož roční provoz stojí kolem 14 miliard korun, se dlouhodobě potýká s finančními potížemi. Tíží ho dluhy a závazky z údajně nevypověditelných smluv, třeba na nákup tramvají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tramvaj ForCity v pražských ulicích

TOP 09 v pátek rovněž pověřila vedení dopravního podniku, aby začalo jednat o změně smlouvy na nákup tramvají. Smlouva na 19,2 miliardy korun je údajně pro město nevypověditelná. Chtělo by ji ale změnit alespoň tak, aby splátky peněz bylo možné roztáhnout na delší období.

Pražský dopravní podnik musí podle smlouvy s firmou Škoda Transportation z roku 2006 odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity. Tramvaje DPP začal odebírat v roce 2011. V roce 2011 a 2012 za ně zaplatil 4,5 miliardy korun. V současnosti podnik řeší osmimiliardový směnečný program, aby mohl zaplatit další dodávky.

V dozorčí radě podniku, který je největší firmou Prahy, zůstávají za ODS zastupitelé Pavel Hurda a Andrea Vlásenková. Podle některých hlasů z ODS jde o snahu TOP 09 rozvrátit pražskou občanskou demokracii.

Zeštíhlení dozorčí rady Obecního domu

Radní Václav Novotný doplnil na tiskové konferenci, že se pražská TOP 09 rozhodla také na zeštíhlení dozorčí rady Obecního domu. Ten se podle něj utápí hluboko v červených číslech.

Novotný oznámil, že rezignoval předseda dozorčí rady Petr Zeman (ODS), který je rovněž místostarostou Prahy 13. Další dva členové rady jsou podle něj připraveni rezignovat. Snížení počtu členů dozorčí rady z šesti na tři přinese podle Novotného Obecnímu domu úsporu zhruba tři čtvrtě miliónu ročně.

Reklama

Související články

Svoboda padl, ODS v Praze míří do opozice

Pražští zastupitelé ve čtvrtek rozhodli o odvolání primátora Bohuslava Svobody (ODS), náměstka Josefa Noska a Alexandry Udženiji. Hlasování navrhla TOP 09,...

Výběr článků

Načítám