Hlavní obsah

Svoboda padl, ODS v Praze míří do opozice

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jas, trj

Pražští zastupitelé ve čtvrtek rozhodli o odvolání primátora Bohuslava Svobody (ODS), náměstka Josefa Noska a Alexandry Udženiji. Hlasování navrhla TOP 09, která občanským demokratům vypověděla koaliční smlouvu a nedohodla se s nimi na nové. Pro Svobodovo odvolání hlasovalo 41 zastupitelů. Sám bývalý primátor to označil za snahu TOP 09 zničit pravicového konkurenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zastupitelé pražského magistrátu odvolali primátora Bohuslava Svobodu (ODS)

Článek

Ač nebyl odvolán, z pozice náměstka odstoupil ve čtvrtek i náměstek Ivan Kabický (ODS). Ke stejnému kroku se rozhodl také radní Radek Lohynský (rovněž ODS).

Vedením města byl dočasně pověřen dosavadní náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09), který navrhl hlasovat o odvolání rady. ODS je podle odvolaného primátora Svobody připravena odejít po 22 letech do opozice.

Bohuslav Svoboda o změnách na radnici Video: Česká televize ČT24

Radních je nyní šest, nicméně podle zákona jich má být 11 a jejich počet nesmí klesnout pod polovinu. Volit se noví radní dnes nejspíš nebudou, neboť nejprve budou probíhat jednání mezi stranami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09) byl pověřen vedením magistrátu

Svoboda poděkoval zaměstnancům magistrátu, s nimiž spolupracoval. Označil je za špičkové odborníky s fantastickým nasazením, kteří dávají přednost prací před osobními zájmy. "Říkám to proto, že tato místnost není plna takových lidi, ale to nejsou úřednici," řekl už z opozičních lavic Svoboda v narážce na TOP 09.

TOP 09 na druhou stranu ocenila práci exprimátora Svobody, který je pro ni člověkem "s nezpochybnitelným morálním kreditem". "Bohužel jej však příliš paralyzovaly vnitřní spory v rozpolcené ODS," uvedla pražská TOP 09.

Fraška, tvrdí primátor

Jakmile začalo jednání o odvolání radních, ODS demonstrativně opustila jednací sál. "My prostě nebudemr asistovat u frašky, kdy pravicová strana s komunisty a sociálními demokraty odhlasuje zlikvidování fungující koalice v hlavním městě Praze, fungující pravicové koalice, koalice, kterou my jsme vytvořili," řekl primátor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odvolaný primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Podle něj stojí za koncem ODS ve vedení Prahy snaha TOP 09 "zničit pravicového konkurenta". Může za to první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, řekl novinářům Svoboda.

"Já jsem v roce 2011 vyhodil kmotry z této radnice, dnes jim červený koberec k návratu sem rozvinula TOP 09," dodal Svoboda. TOP 09 se podle něj spojila s "klientelistickými strukturami z pražského podsvětí".

ODS se chce zbavit dvou neposlušných radních

Počet členů v klubu ODS se zmenšil o dva. Noví zastupitelé Bohumil Zoufalík a Ivan Vinš (oba ODS) do něj nevstoupili. Regionální rada ODS navrhuje jejich vyloučení, neboť, na rozdíl od ostatních členů strany, neodešli z jednání, zúčastnili se hlasování o odvolání členů rady.

ODS a TOP 09 se několik dní přely o podobu nové koaliční smlouvy, kterou TOP 09 koaličnímu partnerovi v pondělí vypověděla a následně připravila vlastní návrh. Ten ODS neakceptovala, stejně jako TOP 09 odmítla návrh připravený občanskými demokraty. TOP 09 si nárokuje post primátora, což ODS kategoricky odmítala.

Hlasování o odvolání radních
funkce, jménopro odvoláníproti
primátor Bohuslav Svoboda (ODS)411odvolán
náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09)2022
náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09)1923
náměstek primátora Josef Nosek (ODS)393odvolán
náměstek primátora Ivan Kabický (ODS)1923rezignoval
radní Helena Chudomelová (TOP 09)1923
radní Eva Vorlíčková (TOP 09)1923
radní Lukáš Manhart (TOP 09)1923
radní Aleksandra Udženija (ODS)420odvolána
radní Václav Novotný (TOP 09)1923
radní Radek Lohynský (ODS)1923rezignoval
pozn.: hlasovací lístky si vyzvedlo 44 z 63 zastupitelů, 2 lístky byly neplatné. ODS s výjimkou nových zastupitelů nehlasovala

Podle Svobody se již TOP 09 domluvila na nové koalici právě se sociálními demokraty. S nimi spolupracovala rok po volbách i ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám