Hlavní obsah

TOP 09 nesouhlasí s Nečasem: zákoník práce musí platit od začátku roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vedení TOP 09 se neztotožňuje s názorem premiéra Petra Nečase, že by novela zákoníku práce mohla platit později než od začátku příštího roku, jak bylo plánováno. Ministr financí Miroslav Kalousek v úterý uvedl, že se změnami počítá i návrh rozpočtu, který předloží vládě. Navíc prý jde i o naplnění koaličních dohod.

Článek

Nečas v pondělí v médiích označil návrh novely, který připravuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, za málo ambiciózní. Zároveň dodal, že by raději využil již připravenou novelu, kterou vytvořil on sám ještě coby Drábkův předchůdce za vlády premiéra Mirka Topolánka. [celá zpráva]

Nečas zároveň doplnil, že s ohledem na legislativní proces by nový zákoník patrně začal platit později. Drábkův návrh zároveň označil za "vykastrovanou verzi".

"Já jsem ten návrh vypracoval velmi přesně v souladu s koaličními dohodami a s programovým prohlášením vlády," uvedl v úterý Drábek. Mediální vystoupení jsou podle něj záležitostí každého politika. "Já bych v žádném případě nepoužíval taková vyhrocená spojení," ohradil se.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg následně vyzval koaliční partnery, aby ustoupili od prezentace "překvapivých stanovisek", která nekorespondují s usnesením koalice.

TOP 09: Tajemníka pro EU nechceme

TOP 09 v úterý taktéž uvedla, že nechce, aby evropskou politiku koordinoval někdo jiný než samotný premiér. ODS před časem přišla s tím, že spolupráci s EU by měl z úřadu vlády koordinovat státní tajemník. [celá zpráva]

Ministr zahraničí Schwarzenberg má proto předložit novelu kompetenčního zákona, jak jej zavazuje koaliční dohoda. Kompetence pro koordinaci evropské politiky na jeho základě přejdou na premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám