Hlavní obsah

Premiér chce navzdory TOP 09 a VV prosadit unijního státního tajemníka

Právo, rsk
Berlín

I přes odpor TOP 09 a Věcí veřejných se premiér Petr Nečas (ODS) chystá zřídit funkci státního tajemníka pro EU. Předseda vlády to řekl ve čtvrtek novinářům během návštěvy Berlína s tím, že zpráva vyvolala zbytečné emoce. O záměru vlády, který by se měl projednávat na začátku září, informovalo Právo minulý týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Připadá mi to jako zbytečná hysterie, které ne zcela rozumím. Připadá mi, že dokonce ani návrh nečetli a kolegové z koaličních stran si ani nepřečetli koaliční smlouvu a vládní programové prohlášení. Tam je jednoznačně řečeno, že za koordinaci evropské politiky odpovídá premiér a že k tomu má k dispozici příslušný útvar na Úřadu vlády,“ řekl Nečas na dotaz Práva, zda uvažuje o stažení návrhu.

Podle něj je v EU běžné, že aparát zabývající se unijními záležitostmi, je součástí vlády a není důležité, jak se funkce jmenuje. První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek zřízení postu státního tajemníka, který by podle informací Práva měl disponovat stejnými pravomocemi jako ministerský náměstek, označil za „podvod na voličích“.

„Určitě nebude mít pravomoci bývalého ministra, toto vnímám jako dominantně odborný post. A to, že tam musí být úzká komunikace s ministerstvem zahraničí, je naprosto jasné,“ řekl dále premiér.

Nečas upozornil, že tento vývoj je i důsledkem přijetí Lisabonské smlouvy, jelikož na zasedání Evropské rady nebudou jezdit ministři, ale premiér. Podle něj se otázky EU již staly dominantně vnitropolitickou agendou.

„Řekl bych i kacířskou myšlenku, která by se mohla zrealizovat za šest až osm let. Jsem dokonce přesvědčený, že by se stálé zastoupení v Bruselu mělo stát organickou součástí vlády narozdíl od jiných ambasád, protože nejde o klasické velvyslanectví,“ uzavřel Nečas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám