Hlavní obsah

Nečas prosazuje vlastní zákoník práce i s výpovědí bez udání důvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se zjevně nechce spokojit s návrhem nového zákoníku práce, který připravuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Přijde mu příliš mírný a rád by proto vzkřísil vlastní návrh, který připravil ještě coby člen Topolánkova kabinetu. Ten obsahuje například prodloužení zkušební doby, omezení vlivu odborů či možnost výpovědi bez udání důvodu. Nečas to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

"Ten návrh mi připadá velmi málo ambiciózní," uvedl Nečas s tím, že neskrývá jisté rozpaky. Navrhuje proto vrátit se k již zpracované novele, kterou loni připravil jako ministr práce v kabinetu premiéra Mirka Topolánka.

Nečas totiž v Drábkově návrhu postrádá "prvky vedoucí k větší flexibilitě pracovního trhu". Zmínil třeba částečné úvazky, ale též možnost nekonečného řetězení smluv na dobu určitou. Nakonec dodal, že by Drábek měl převzít celý původní návrh.

Drábkův návrh je vykastrovaná novela

Ten mimo jiné obsahoval i možnost propustit zaměstnance kvůli slabým pracovním výkonům a zároveň zkrátit výpovědní lhůtu na jeden měsíc.

Prodloužit by se naopak měla zkušební doba, a to ze stávajících tří měsíců na čtyři. V některých případech dokonce na šest. Omezit by se měl i vliv odborů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

"Ať ten střet s odbory stojí za to"

Nečas předpokládá, že právě s odbory se kvůli novému zákoníku střetne. "Když už má být střet kolem zákoníku práce, který se zjevně chystají odehrát i odbory, tak ať už to s prominutím stojí za to. Ať jsou tam i hlubší změny..." konstatoval Nečas, podle kterého je nynější Drábkův návrh poněkud vykastrovaný a zaměstnavatelé jsou z něj zklamáni.

Nečas zároveň připustil, že nový zákoník patrně nezačne platit od ledna příštího roku.

Anketa

Souhlasíte s Nečasovými návrhy nového zákoníku práce?
Ano, zlepší flexibilitu trhu práce
62 %
Ne, zhorší postavení zaměstnanců
38 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42618 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám