Hlavní obsah

Tisícovka lidí demonstrovala proti Babišovi

– Praha • Aktualizováno

Na Hradčanském náměstí v Praze se v pátek večer sešla zhruba tisícovka lidí k další demonstraci proti premiéru Andreji Babišovi. Vyrazili na pochod na Staroměstské náměstí, kam jich dorazilo už několik tisíc. Protest s názvem Pochod za důvěryhodnou vládu pořádali organizátoři ze spolku Milion chvilek pro demokracii.

Záznam: Pochod za důvěryhodnou vládu a demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

„Babiš se sice chvástá, že ho demonstrace posilují, ale ve skutečnosti se jich bojí. To nejdůležitější je však ukázat, že nám občanům to není jedno, že nebudeme mlčet a že jsme připraveni demokracii bránit,“ napsali organizátoři na facebookových stránkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V den hlasování o nedůvěře vládě 23. listopadu 2018 se v Praze konal Pochod za důvěryhodnou vládu.

Lidé se na Hradčanském náměstí sešli s transparenty jako: Oko za oko, krim za Krym, „Odstoupit!”, „Demisi,” „STB nechceme” a podobně.

„Nyní budeme pochodovat se světly a zrcadly. Rozsviťme společně Prahu a nastavme zrcadlo politikům,” řekli organizátoři v projevu, kterým pochod zahájili. Lidé se za skandování hesel pod dohledem policie přesunuli na Staroměstské náměstí, kam dorazili krátce před 20. hodinou.

„Neobhajujeme chyby minulých vlád, nehlásíme se k žádné konkrétní politické straně. Říkáme, že pan Babiš není řešením problémů, ale pouze jejich vyvrcholením a prohloubením. Měl by odstoupit, je to v zájmu naší země i jeho voličů,” řekl na místě jeden z organizátorů. Apeloval taky na přítomné, aby nevzdávali boj za demokracii.

Závěrem akce operní pěvkyně Dagmar Pecková spolu se zúčastněnými zazpívala  státní hymnu. Po půl deváté večer se účastníci rozešli za tónů písně Modlitba pro Martu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrující na Hradčanském náměstí

Demonstrace lidé obnovili po zveřejnění reportáže Seznam Zpráv. Reportéři zkontaktovali syna premiéra, Andreje Babiše ml., který tvrdil, že otcovi spolupracovníci ho odvezli na Krym a drželi ho tam [celá zpráva].

Premiér Andrej Babiš to odmítá a tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií a novináři zneužili nemocného člověka k připravené kampani proti němu [celá zpráva].

Foto: Novinky

Demonstrace na Staroměstském náměstí

Hlasování vláda ustála

Skandál vyvolal emoce u politiků, především pak poslanců z opozice, kteří po premiérovi žádali demisi [celá zpráva], k čemuž se později přidal i Senát [celá zpráva]. Na tuto výzvu reagoval Babiš prohlášením, že nikdy ze svého postu neodstoupí [celá zpráva].

Opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě, které kabinet ustál.

Reklama

Výběr článků

Načítám