Hlavní obsah

Tisíce turistů opouštěly Krkonoše, tvořily se kolony vozidel

ŠPINDLERŮV MLÝN/PEC POD SNĚŽKOU

Tisíce domácích i zahraničních turistů v neděli opouštěly v několika vlnách Krkonoše. Na silnicích se tak tvořily kolony vozidel, které se vinuly ze všech větších středisek nejvyšších českých hor.

Článek

"Především výjezdy z parkovišť byly někdy dost komplikované," řekl ředitel areálu SKI Pec František Vambera. "Na výjezdové silnici se vytvořila zhruba kilometrová fronta vozidel, která trvala asi hodinu," prohlásil. Nejhorší situace byla podle něj kolem 11:00, kdy doprava téměř zkolabovala.

Navečer do Pece přitom přijedou další zájezdy, a to především ze škol. Zahraniční klientela, například z Nizozemska, by měla dorazit za týden. Obdobná situace byla rovněž ve Špindlerově Mlýně, kde řidiči jeli v desetikilometrové koloně aut až do Vrchlabí. "Naštěstí se silnice neucpala, čemuž hodně oproti minulým letům pomohla možnost posypu," uvedl Jiří Beran ze zdejšího Ski areálu.

Nyní se podle něj bude ve středisku ozývat ruština. "Vzhledem k nadcházejícím pravoslavným svátkům patří toto období tradičně Rusům," poznamenal. Dlouhé kolony vozidel podle policistů nezapříčinily žádné nehody. "Nebyly žádné problémy s dopravou i vzhledem k tomu, že ještě nebyl sníh," dodal policista ze služebny v Trutnově.

Jablonec byl ucpaný

Jablonec nad Nisou ráno zablokovali jak turisté mířící na Prahu, tak zahraniční návštěvníci směřující na Liberec a dál k hraničnímu přechodu v Hrádku nad Nisou. "V zimě je tu podobný obrázek každotýdenním pravidlem, pomoci by mohl jedině obchvat," poznamenal policista. Hustá je doprava i v Liberci a na hlavních tazích ve směru na Prahu a hraniční přechod v Hrádku nad Nisou na Liberecku.

Podle informací z hraničního přechodu automobilů přibývá, čekání na odbavení při výjezdu ze země se ale zatím pohybuje kolem 30 minut. Nápor turistů bude podle zkušeností pracovníků přechodu vrcholit po obědě a kolem 16:00 by měl začít opadat. Podle policistů se zatím zvýšený nápor na silnicích obešel bez vážnějších dopravních nehod. Na Jablonecku řešili dvě havárie, v Liberci jedinou. Vždy se obešly bez zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám